Dostupni linkovi

Mitrovica je politički problem kojim će se baviti UN


Ove komentare general Kamerhof je izrekao na danasnjopj konferenciji za novinare, poslednjoj prije predaje komande KFOR-a francuskom generalu Iv de Kermabon 1. septembra ove godine.

Mi cemo brinuti za sigurnu sredinu na Kosovu, ali o tome u prvom redu treba da brinu kosovari kako bi radili za svoju dobrobit, rekao je general Kamerhof podvaleci kako dokle god na Kosovu u raznim delovima bude mrznje i nasilja , to ce najvise steteti stremljenjima kosovara. Komandnat KFOR-a je istakao kako je sigurnost jedan od najsustinskih elemenata za sva ostala kretranja , ukljucujuci tu i fazu procene ostvarivanja standarda sredinom sledece godine.

“Imao sam mnogo sastanaka sa kosovskim liderima i jasno sam im rekao da su oni prva instanca koja treba da stvori sigurnu sredinu, dok ce medjunarodna zajednica to kasnije procenjivati , sto podrazumeva i ocenu ostvarivanja standarda i videcete da ce medjunarodna zajednica imati u vidu ova pitanja”, rekao je general Kamerhof.

Sto se tice statusa Kosova to nije posao KFOR-a , kaze nemacki general.

Govoreci o problemu Mitrovice general Kamerhof je ocenio da je to polticki problem sa kojim ce se baviti Ujedinjene nacije, ali to nije jedini takav problem, smatra komandant KFOR-a , posebno kada se ima u vidu da na Kosovu ima i drugih enklaava sa slicnim problemima.

On se suprostavio ocenama da KFOR nije uspeo da garantuje bezbednost za sve u Mitrovici: “Posebno u Mitrovici KFOR nije onaj koji se bavi bezbednoscu, posto je tamo ta odgovornost predate UNMIK i domacoj policiji “.

On smatra da je ucesce Srba na parlamentarnim izborima u oktobru i njihova integracija od posebne vaznosti i za integraciju Mitrovice, na cemu se, kako je rekao, angazovati sef UNMIK-a Petersen u razgovorima koje ce u ponedeljak imati u Beogradu.

General Kamerhodf se suprostavio najavama Bezbednosno informativne aganecije Srbije (BIA) da se na Kosovu ocekuju novi neredi isticuci kako nadlezne sluzbe KFOR-a nemaju indikacija ta se tako nesto moze dogoditi na Kosovu: “Verujem da su svi shvatili da je ono sto se dogodilo u martu mnogo ostetilo imidz Kosova , dok smo istovremeno mi sada mnogo bolje pripremljeni”, rekao je general Kamerhof, isticuci kao se drugim spekulacijama koje se iznose KFOR nece baviti jer one nemaju oslonca u informacijama sluzbi KFOR-a.
XS
SM
MD
LG