Dostupni linkovi

Banja Luka drumom, Pale šumom


Ustavom RS-a iz 1993. precizirano je da je glavni grad entiteta Sarajevo. Taj podatak većina anketiranih građana Banje Luke ne zna, jer tvrdi da je od 1998. godine, kada je tadašnja predsjednica Biljana Plavšić sa Pala, kojima je bio privržen Radovan Karadžić, sjedište entitetskih institucija, pa i glavni grad, premjestila u Banju Luku. Ipak, iako na papiru nije, Banja Luka bi trebala da bude glavni grad RS-a, jer ona to u praksi i jeste, tvrde Banjalučani:

“Faktičko je stanje sada da je Banja Luka glavni grad RS-a. A Banja Luka je odavno trebala da bude glavni grad, jer je ipak najveći grad u RS-u. I neke priče o tome da Srpsko Sarajevo treba da bude glavni grad, to je besmisleno.”

“Moj osobni stav je da treba Banja Luka da bude i praktično da to bude uvedeno i u Ustavu, jer je takvo stanje.”

“Treba. Zato što je glavni grad i sad i ovako.”

“Smatram da je Banja Luka zaslužila još davno.”

“Mislim da se u suštini ništa neće promijeniti i da je to samo formalne prirode i da je to samo možda zamazivanje očiju građanima pred ove predstojeće lokalne izbore, koje će iskoristiti neke političke stranke, koje su možda vladajuće u Banjoj Luci, da bi dobile povjerenje građana.”

Politička analitičarka Tanja Topić: “U pogledu mnogih informacija i, uopšte, opšte informisanosti, naši građani se ne nalaze baš na zavidnom nivou. Njima mnogo informacija, možda, nedostaje, mnoge informacije percipiraju na neki i čudan i pogrešan način. Ali ja bih to sve gledala kao jednu posljedicu teškog stanja u kojem živi ova zemlja, odnosno posljedicu opšteg siromaštva.”

Jasan razlog da Banja Luka bude u pravom smislu glavni grad tek treba da definišu entitetske vlasti, tvrdi aktuelni gradonačelnik Banje Luke, Dragoljub Davidović: “Sarajevo ima svoju ulogu, Banja Luka svoju. I tu ulogu Banjoj Luci niko ne može oduzeti. Dakle, mislim tu ima i dobrog i lošeg. U našim materijalnim uslovima, sa sredstvima sa kojima raspolažu i republika i grad, to gradu ne donosi nešto posebno. Sigurno je da ima nekih efekata zbog institucija koje su tu, ali isto tako Banja Luka kao glavni grad bi trebala imati neke svoje potrebe, u kojima bi trebala pomoći i entitetska vlast - da Banja Luka bude istinski glavni grad. Nije to samo pitanje privilegije da Banja Luka bude glavni grad. Ako je neki grad glavni, onda ima i te kako velike obaveze, i te obaveze za sobom povlače i finansijska sredstva i sve drugo.”

Politička borba da Banja Luka dobije epitet koji, kako kaže predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, zaslužuje, traje 11 godina. Ratnih godina ta inicijativa bi bila izdaja nacionalnih interesa, dok se sada može podvesti u političku borbu istoka i zapada, što u predizborno vrijeme političarima desne orijentacije ponovo diže rejting.

Tanja Topić: “Pa to još samo još uvijek pokazuje te ostatke svijesti i načina razmišljanja, gdje zapravo u RS-u još uvijek postoji jedna izuzetno jaka struja koja smatra da svijet, a samim tim i RS, počinju na Palama, što je naravno jedan i pogrešan i retrogradni pristup, koji samo ide ka unazađivanju i RS-a, a i ovih velikih centara koji su kudikamo veći od Pala. Davanjem značaja Palama, odnosno Srpskom Sarajevu, daje se na neki način i priznanje za ono što se dešavalo za RS-u, a počelo je, recimo, na tim terenima oko Pala.”

Sadašnje ustavno ustrojstvo RS-a je apsurd, kaže poslanik SDA u Narodnoj skupštini, Tarik Sadović, nazivajući ga nasljeđem zaostalim iz ratnog perioda: “Sadašnje ustavno određenje u Ustavu RS-a da je glavni grad ovog entiteta Sarajevo je jedan relikt iz vremena kada je bilo politički projektovano da RS bude država srpskog naroda, sa glavnim gradom u Sarajevu. To se održalo i do danas i predstavlja svojevrstan apsurd.”

Delegat SDS-a u Vijeću naroda, Desanka Rađević: “To sad pretpostavljam, ne znam je li im to argument, ali ne mogu uopšte da dođem do suvislog argumenta zašto su oni protiv toga, a pogotovu što to nikakve veze nema sa nacionalnim interesom Bošnjaka, i uopšte.”

Da li je u sadašnjim uslovima isplativo pokretanje inicijative promjene Ustava i ko je kriv što je krajem marta propala inicijativa u Narodnoj skupštini RS-a za ustavnu promjenu u članu koji se odnosi na glavni grad, govori kandidat za gradonačelnika Banje Luke, Predrag Kovačević: “Inicijativa je propala zahvaljujući i SDS-u i PDP-u i SNSD-u. Kaluklantske igre su bile. Svi su predlagali, tačno je to, da Banja Luka bude glavni grad, ali bila je i dodatna jedna rečenica da i Sarajevo bude administrativni centar ili neki drugi grad. Čisto predizborni i izborni trikovi - da se zadrži uticaj gore na sarajevsko - romanijski plato, da Srpsko Sarajevo bude sjedište tih nekakvih administrativnih, svega onoga što pripada u djelovanju prema zajedničkim organima BiH.”

Predsjednik političkog savjeta Socijalističke partije RS-a, Dragutin Ilić: “Ja ne mogu da se načudim tim velikim Srbima i patriotima iz SDS-a, PDP-a i drugih, koje se predstavljaju kao prosrpske ili nacionalne stranke, koje nisu podržale prijedlog poslanika SP-a i SNSD-a da Banja Luka bude glavni grad i zvanično, znači i u Ustavu. No, život ide drumom, a propisi šumom.”

SNSD će, kako tvrdi generalni sekretar Igor Radojičić, inicijativu za promjenu Ustava o glavnom gradu pokrenuti već na nekom od narednih, jesenjih zasjedanja Narodne skupštine RS-a.
XS
SM
MD
LG