Dostupni linkovi

Izbeglički kamp – sramota za Kosovo


Zajedno sa gospodinom Petersenom u obilasku opstine Obilic je bio i premijer Kosova Bajram Rexhepi.

Petersen i Rexhepi su posetili i kamp KFOR-a u kojem su smesteni Srbi koji su posle martovskih nasilnih protesta napustili svoje kuce u Obilicu.

Obecavajuci brzo resavanje njihovih problema Petersen i Rexhepi su Srbima istovremeno obecali i po 2 hiljade eura za pokucstvo i izgradnju pomocnih prostorija.

“Rec kamp se vise ne sme upotrebljavati, jer ako ova rec ostane i dalje u upotrebi , onda ona pokazuje da mi kako domace takodje i medjunarodne institucije nismo radili koliko treba” , rekao je Petersen.

On je rekao da nije verovao da ce posle pet godina , od kada je on u svojstvu visokog zvanicnika UNHCR posetio ovaj kamp, videti ovaj kamp koji izgleda podjednako strasno, kao i pre pet godine uprkos boljim uslovima koje nudi izbeglicama.

Premijer Rexhepi je obecao da ce vlada do kraja godine resiti problem ovog kampa.

“Ovaj kamp treba zatvoriti i stvoriti uslove da se svi vrate u svoja mesta gde ce im se stvoriti uslovi za zivot ili da im se odredi lokacija za kolektivni smestaj” , rekao je premijer Rexhepi.

Na jedan kilometer od ovoga kampa nalazi se privremeni kamp za Srbe koji su posla martovskih dogadjaja morali da napuste svoje kuce. Njima je receno da su im izgradjene kuce , ali sada cekaju obecane pare za kupovinu najneophodnijeg inventara.

Za razliku od Roma i Askalija koji su svoje goste Petersena i Rexhepija docekali aplauzom, u ovom kampu oni su docekani zahtevom da im se isplate obecana sredstva i da se vrate svojim kucama.

Na mnogostruko nezadovoljstvo Srba premijer je odgovorio: “Moja je kuca zapaljena u severnom delu (Mitrovice). Ja nisam dobio pomoc, vec sam uzajmio sredstva da bih je renovirao, kao i vecina Albanaca kojima su zapaljene kuce, od kojih su neki dobijali pomoc za renoviranje kuca iz raznih organizacija”, rekao je premijer Rexhepi, objasnjavajuci prisutnima da vlada moze dodeliti najvise 2 hiljade eura za kupovinu najpotrebnijeg pokucstva.

Preduzete mere na saniranju ostecenih i unistenih kuca su u okviru realnim mogucnosti, rekao je i sef UNMIK-a Petersen.

“Premijer je na celu ovog procesa od marta, kako bi poslovi isli kako valja, zato treba da saslusate ono sto kaze premijer i da mu verujete “ , rekao je Petersen, izrazvajuci nadu da kada sledeci put poseti ovaj deo Kosova nece videti kampove u kjima ljudi zive u izuzetno teskim uslovima.
XS
SM
MD
LG