Dostupni linkovi

Vlada neće ugroziti Taru


“Crna Gora je jedinstvena država u svijetu koja je tek sa jednom petinom iskoristila ono što su hidroenergetski potencijali Crne Gore. Deficit električne energije u Crnoj Gori će se uvećavati. Uvećavaće se ne samo zbog povećane cijene električne energije koju očekujemo, nego i zbog nove potrošnje koju će generisati novi razvoj. Kao Vlada moramo da vodimo računa da očuvamo naše ekološke resurse, ali isto tako moramo da povedemo računa kako da riješavamo pitanje energetske zavisnosti. Nećemo biti u prilici da narednih godina plaćamo pedeset, šezdeset ili sedamdeset miliona eura za uvoz struje. Da, kada bi iskoristili svoje energetske potencijale ovdje, onda bi samo iz tih pedeset miliona eura bez velikog problema, ne izgradili samo ovaj put od Drumitora do Risna, nego bi riješili brojna druga infrastrukturna pitanja u Crnoj Gori. Mi to moramo da radimo, a vi morate biti sigurni da imate jednu odgovornu Vladu koja neće dozvoliti da se zbog energetskog deficita uđe u narušavanje ekološke ravnoteže Crne Gore. Tara je nešto što je jedinstven resurs. Nacionalni park Durmitor je nešto što je baština UNESCO-a i, prije svega, naše kulturno, naše prirodno dobro i ne mogu ni da zamislim neku Vladu koja bi mogla da povuče bilo kakav potez, bilo kojim razvojnim razlozima opravdan, a da ugrozi te resurse. Nemojte se plašiti da će ova Vlada napraviti neki takav potez i budite sigurni da ćemo do kraja ispoštovati ono što je naša ustavna odgovornost prema obavezi da Crnu Goru razvijamo kao ekološku državu”.

Nevladine organizacije koje su pokrenule akciju obrane kanjona Tare pozdravljaju izjavu premijera Đukanovića i istovremeno žestoko kritikuju direktora Zavoda za zaštitu prirode Zlatka Burića zbog optužbi koje je iznio na račun tih nevladinih organizacija. Organizacije za zaštitu Tare najavljuju da će nastaviti pritisak za poništenje ugovora sa Republikom Srpskom o izgradnji hidroelektrane Buk-Bijela.

Izjava premijera Mila Đukanovića daje nadu za uspjeh cijele akcije zaštite Tare, saopštio je za naš radio predsjednik nevladine organizacije “Most” Siniša Stevović. On je uvjeren da postoje bolja riješenja za nadoknadu manjka struje, nego što je potapanje dijela kanjona Tare i najavljuje da će akcija u svakom slučaju biti nastavljena.

“Nijesmo ni sumnjali da će ovakve reakcije doći čak i od samog premijera. Znamo da postoje bolja riješenja od potapanje Tare i sigurni smo da će i sa tog nivoa doći bolji projekti za nedostatak električne energije. Interes Crnoj Gori bi u svakom slučaju više odgovarala izgradnja Drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima, koja bi paradoksalno riješila prvo ekološki problem ovog grada i ogromnu nezapošljenost i problem crnogorskog deficita električne energije. Osjećamo da je akcija od cijele Crne Gore prepoznata kao nešto najpozitivnije u crnogorskom društvu. Takođe očekujemo apsolutnu podršku opozicije u parlamentu, bez obzira na bojkot. Znamo, takođe, da su se svi opozicioni lideri oglasili protiv izgradnje hidroelektrane. Akciju mi nećemo prekidati sve do usvajanje Deklaracije”.

I Milorad Mitrović, koordinator Krizne grupe nevladinih organizacija za odbranu Tare, izražava zadovoljstvo zbog Đukanovićeve izjave da Vlada neće ugroziti Taru i najavljuje nastavak pritiska na vlast da se poništi ugovor o izgradnji hidroelektrane Buk-Bijela sa Republikom Srpskom.

“Sada svi “peru ruke” od sporazuma o izgradnji hidroelektrane, ali taj sporazum je neko ipak potpisao. Taj neko je iz Vlade Republike Crne Gore i on sada skriven strpljivo ćuti i čeka zajedno sa svojim nalogodavcima da protesti prestanu, pa da ponovo krenu u ofanzivu. Ja još jednom ovom prilikom pozivam vlasti Republike Crne Gore i vlasti Republike Srpske da raskinu potpisani ugovor, jer ćemo i dalje vršiti pritisak na njih i on će biti sve jači i jači. Svi oni koji zagovaraju izgradnju hidroelektrane Buk-Bijela očigledno nemaju viziju. Njihova jedina vizija je provizija”.

Pored ovoga Mitović je oštro kritikovao direktora Zavoda za zaštitu prirode Zlatka Bulića, koji je u intervjuu za podgoričke “Vijesti”, optužio pojedine nevladine organizacije da problem gradnje hidroelektrane koriste u dnevno-političke svrhe i za ličnu afirmaciju.

“Zašto gospodin Bulić nije bio taj koji bi pokrenuo cijelu stvar i postao poznat. Vrlo rado ćemo mu prepustiti u ustupiti popularnost jer bi mu, kao direktoru jedne takve ustanove i pripadalo. Zavod za zaštitu prirode, pa i njen direktor moraju imati vrlo jasan stav o ovom veoma bitnom pitanju za Crnu Goru. Gospodin Bulić se ponaša i govori kao energetičar i smatram da on poslje ovakvih stavova nema što da traži u Zavodu za zaštitu prirode. On svojim izjavama želi da razvodni cijelu priču o potapanju kanjona Tare, optužujući upravo one koji se bore protiv ovakvih bezumnih nauma”.
XS
SM
MD
LG