Dostupni linkovi

Potraga za zapisnicima


Potraga za zapisnicima sa sjednica Hrvatske demokratske zajednice BiH, Sabora Hrvatske zajednice Herceg Bosne, te zakonodavnih tijela tzv. Hrvatske Republike Herceg Bosne u razdoblju od aprila 1992. do decembra 1993. godine još uvijek traje.

Hrvatski ured iz BiH za suradnju sa Haškim tribunalom, odgovarajući na ultimativni zahtjev Haškoga tužiteljstva upućenoga koncem jula ove godine, do sada je obavilo na desetke intervjua sa odgovornim stranačkim i političkim dužnosnicima iz HDZ-a, odnosno hrvatskim državnim dužnosnicima iz zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, koji su na funkcijama bili u pomenutome periodu. Hrvatski časnik iz BiH za vezu pri Tribunalu, Goran Mihaljević:

“Određnih rezultata i dokumentacije već smo prikupili. Ovih dana intenzivno radimo na prikupljanju informacija, dakle radi se o zapisnicima, radi se o stenogramima sa sjednica, bilo da je riječ o stranačkim, bilo da je riječ o državnim aktivnostima.”

Mihaljević ne ide u detalje izvješća koje je podnio aktualnim bh. dužnosnicima iz reda hrvatskoga naroda, no, kako navode tiskani mediji u BiH, razgovori su obavljeni sa čelnicima gradskih odbora u Stocu, Čapljini, Ljubuškom, Širokom Brijegu, Mostaru, Gornjem Vakufu, a potrebno će biti obaviti i razgovor sa čelnicima u Jablanici. Određena saznanja dobijena su i tijekom razgovora sa nekada aktivnim hrvatskim predstavnicima u vlasti, Milenkom Brkićem, Stjepanom Kljuićem, Mariofilom Ljubićem i drugima, navode mediji.

Goran Mihaljević za naš radio kaže da se aktivnosti nastavljaju i sačinjen je operativni plan aktivnosti. U središtu pozornosti je predstojeći susret sa zvaničnim predstavnicima institucija vlasti u Republici Hrvatskoj i odobrenje za ulazak u središnji državni arhiv Hrvatske, jer mnogi ukazuju da bi se dio dokumentacije mogao nalaziti u Zagrebu:

“Naime, u petak 27. kolovoza ove godine imat ću sastanak s voditeljem Ureda za saradnju s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju Republike Hrvatske, gospodinom Jakšom Muljačićem i pomoćnikom ministrice pravosuđa i uprave, zaduženog za ovu problematiku. Na tom sastanku ja ću gospodina Muljačića informirati o zahtjevu Tužiteljstva koji je upućen ka hrvatskoj komponenti Federacije BiH. Očekujemo da ćemo od zvaničnih institucija Republike Hrvatske, prije svega Ministarstva pravosuđa i uprave, dobiti dozvolu za ulazak u državni centralni arhiv, tako da evo već od ponedjeljka određeni djelatnici iz mog ureda će ući, temeljem ovog odobrenja, u centralni državni arhiv Republike Hrvatske i pokušati naći, tražiti dokumentaciju koju od nas zahtijeva Tužiteljstvo.”

Hrvatski ured iz BiH za vezu sa Haškim tribunalom ima još pet tjedana kako bi se ispunio rok Tužiteljstva. Mihaljević kaže da će biti učinjeno sve da se udovolji zahtjevu. A kao iskaz dobre volje za punom suradnjom sa Tribunalom, Mihaljević navodi i namjeru predstavnika vlasti iz reda hrvatskoga naroda u BiH, da se početkom septembra susretnu sa čelnicima Haškoga tribunala i Tužiteljstva:

“U peridu od 5. do 10. rujna ove godine svi najviši dužnosnici iz reda hrvatskog naroda, dr. Dragan Čović, predsjednik Federacije gospodin Niko Lozančić, ministar sigurnosti i predsjednik HDZ-a BiH, federalna ministrica pravde gospođa Borjana Krišto, nazočit će sastanku s predsjednikom Suda, gospodinom Teodorom Meronom, i glavnom tužiteljicom, gospođom Karlom del Ponte.

Dakle, ovom prilikom želimo iskazati čvrsto, bezuvjetno, aktivno, predano ispunjenje svih međunarodno - pravnih obveza prema Međunarodnom sudu i svim drugim preuzetim međunarodnim obvezama. Nikakavih, apsolutno nikakvih primisli o bilo kakvoj opstrukciji ili ignorantskom odnosu od strane hrvatske komponente Federacije BiH nema. Naprotiv. Mi smatramo da jedino istina može pomoći i optuženim za ratne zločine koji se sad nalaze u pritvorskoj jedinici Ševeningenu, a i kompletnoj hrvatskoj komponenti, bilo da je riječ o Federaciji BiH ili Republici Hrvatskoj, imajući u vidu onaku vrlo tešku optužnicu o genocidnom nastanku, nekakvim zločinačkim organizacijama itd.”

Haško tužiteljstvo, podsjećamo, potražuje zapisnike sa sjednica Hrvatske demokratske zajednice BiH, Vlade tzv. Hrvatske Republike Herceg Bosne i Sabora Herceg Bosne u periodu 1992 - 1993. godina, za suđenje bivšim čelnicima Herceg Bosne: Jadranku Prliću, generalima Slobodanu Praljku i Milivoju Petkoviću, Bruni Stojiću, Valentinu Čoriću, te Berislavu Pušiću.
XS
SM
MD
LG