Dostupni linkovi

Veća kontrola imigracije u proširenu EU


Roko Butiljone, koji stupa na novu dužnost 1. novembra, zajedno sa ostalim clanovima nove Evropske komisije rekao je da ilegalni imigranti predstavljaju tempiranu bombu za Evropu, jer njihov broj poprima razmere poplave. Bivsi italijanski šef diplomatije ima iskustva sa ovakvom vrstom problema, jer je imao prilike da vidi mizeriju ilegalaca koji su stizali na italijansku obalu. A oni su preziveli. Mnogi su medjutim umrli na putu za Evropu, izgubivsi se u moru ili udavivsi se u prepunim kontejnerima. Zato Butiljone poziva 25 clanica Evropske unije da saradjuju u ovoj oblasti, da unaprede spoljnu granicu i da postave sabirne centre izvan unije. On poziva i na davanje vece pomoci siromašnim zemljama, da bi bile u stanju da zadrže svoju populaciju kuci.

Analitičar Serdjo Karera iz briselsog Centra za evropske političke studije medjutim smatra da ove ideje nisu nove i da članice Evropske unije su odbile zajedničku akciju u mnogim oblastima. Prema njegovom mišljenjy evropska komisija je imala uglavnom pozitivnu ulogu u resavanju problema imigracije, ali da su clanice preko Saveta ministara poništele njene predloge.

Razlog tome je – veli Karera – da je pitanje imigracije na nacionalnom nivou politički eksploozivna.

Clanice ustvari strahuju da unija bi mogla da uspostavi obavezne kvote, što nije slučaj.

Buduci komesar Butiljone takodje smatra da Evropske unije mora da shvati da treba da resava problem ekonomskih a manje političkih izbeglica i u skladu tim treba da izgrade mehanizme.

U Ženevi portparol Medjunardone organizacije za migraciju, Njurka Pinjero kaže da vec postoje uspesni primeri programa legalne migracije., naprimer izmedju Spanije i Ekvadora.

Imamo bazu podataka od 25 000 potencijalnih radnika migranata, Poslodavci iz Spanije biraju iz te baze i vec su 2000 ljudi otputovali u Španiju sa redovnim ugovorima i socijalnim osiguranjima.

Butiljone predlaze i prihvatne centre izvan Evropske unije, gde bi se pruzale humanitarne usluge i informacije o mogucnostima zapošljavanja u uniji. Takodje bi se ovde odredili oni koji imaju kvalifikacije za rad u uniji. Neki smatraju da time se krše ljudska prava, šta više neki takve centre bi uporedili sa koncentracionim logorima.

Vec pomenuta Njurka Pinjero iz Medjunarodne organizacije za migraciju, medjutim vidi prednosti u tim prihvatnim centrima, koji bi sprečili imigrante da postanu žrtve beskrpulusnih krijumčara, koji ih lišavaju svega.
XS
SM
MD
LG