Dostupni linkovi

BAGDAD


Irački premijer Iyad Allawi posljednji je put pozvao radikalnog vjerskog vodju Moqtada al Sadra da razoruža svoje borce i i napusti svoje sklonište u svetom gradu Najafu. Na Press konferenciji u Bagdadu Allawi je pozvao al Sadra da pridje političkom rješenju problema "u interesu domovine".
Borbe oko Najafa pojačane su nakon što je šiitski vodja odgodio dolazak pregovaračkog tima u njegovo sjedište , te odbio zahtjev Vlade da okonča ustanak. Ranije danas njegov je portparol objavo kako je Moqtad al Sadr spreman pregovarati, a iračka Vlada saopštila da su iscrpljene sve diplomatske mogućnosti i da je jedini način rješenja problema vojna opcija.
Prema izvještajima očevidaca u centru Najafa čuju se eksplozije, a iznad džamije Imama Alija, jednog od najvećih šiitskih svetišta vije se crni dim. Američke trupe, u pratnji desetina tenkova i borbenih kola, zauzele su jutros Sadr siti, mahom Šiitima naseljeno predgradje Bagdada, inače jedno od Sadrovih uporišta.U napadu na policijsku stanicu u Najafu ubijeno je sedam, a ranjeno 21 lice.
XS
SM
MD
LG