Dostupni linkovi

KARAKAS


Izborna komisija Venecuele saglasila se da proveri na uzorku da li je referendum u nedelju o poverenju predsedniku Hugu Ccavezu bio regularan. Opozicija je naime osporile saopsstenje vlasti da je aktuelni predsednik Hugo Ccavez osvojio 58 odsto glasova. Medjunarodni posmatracci na ccelu sa bivssim americckim predsednikom Dzimijem Karterom sugerisali su proveru nakon ssto su u ponedeljak ocenili da je referendum protekao u demokratskoj atmosferi. SAD su ocenile referendum kao znaccajan korak u stabilizaciji prilika ali su zatrazzili da se ispitaju navodi opozicije o neregularnosti.
Generalni sekretar UN Kofi Anan pozvao je narod Venecuele da "u istom gradjanskom i demokratskom duhu koji je postojao tokom glasanja", resse sva pitanja vezana za referendum.
Cena nafte na svetskom trzzisstu je opet skoccila nakon privremenog pada zbog rezultata referenduma. Na njujorsskoj berzi barel se prodaje po 46,75 dolara za barel.

BERLIN
Nemacki ministar odbrane Peter Struk izrazio je zzaljenje zbog najavljenog izmesstanja dela americckih trupa iz te zemlje ocenjujucci to "tesskim ekonomskim gubitkom za mnoge regione u Nemacckoj". On je izjavio da cce vlada nastojati da da ne dodje do istovremenog izmesstanja i nemacckih trupa u regionima u kojima prisustvo vojske predstavlja znaccajan izvor prihoda.
XS
SM
MD
LG