Dostupni linkovi

Prodaja Željezare Zenica – zamajac privrednog razvoja


Drugi vodeći evropski holding u oblasti čelika, britanski LNM, kupovinom većinskog paketa dionica BH Steel Željezare iz Zenice, kako se očekuje, trebao bi podići metaluršku industriju u BiH, nekada najjaču u regiji. Od prodaje 51 posto dionica BH Steela Britancima mnogo očekuju svi: vlasti, menadžment i radnici preduzeća. Federalni ministar energije rudarstva i industrije Izet Žigić:

“Procjena je da će to biti povećanje bruto nacionalnog dohotka između 15 i 25 posto, da ćemo potpuno aktivirati rad željeznica, da će kroz 4 do 4,5 hiljade novih zaposlenih, s obzirom da metalurgija - pored onog zaposlenog direktno u metalurgiji - zapošljava u prosjeku još 4 radnika izvan tog kompleksa. Dakle, efekti će biti značajni. S obzirom da je LNM postao i suvlasnik Rudnika željezne rude u Ljubiji, a da će najvjerojatnije postati vlasnik ili suvlasnik Rudnika krečnjaka u Doboju, ovo čini zaista značajnu investiciju i značajnog investitora u BiH.”

Da će ponovna proizvodnja u BH Steelu značiti posao i za druge kompanije u BiH, potvrđuju u Željeznicima RS-a, u kojim planiraju modernizaciju transportnih vozova za prevoz sirovina iz Rudnika željezne rude Ljubija i Tvornice krečnjaka Doboj, koje koristi Željezara Zenica. Komercijalni direktor Željeznica RS-a Srećko Šaran:

“Uz Fabriku Birač u Zvorniku, KIL u Lukavcu i Željezaru Zenica, očekujemo u 2005. i 2006. godini da ćemo se vratiti na nivo predratnog rada u čvoru Doboj, odnosno na prugama Željeznica RS-a.”

Od svega će imati koristi i Željeznice Federacije, a tu se ne završava krug onih koji će osjetiti dobrobit jedne kvalitetno napravljene privatizacije, kaže zamjenik generalnog direktora Željeznica Federacije, Erih Šandor:

“Ako se ide prema Pločama, odnosno iz smjera Ploča, onda će i dio kolača, odnosno dio transportnog prihoda ostvariti i Hrvatske željeznice - za onaj dio koji se nalazi od Metkovića do Ploča, a isto tako vezano za srednju Evropu tamo gdje budu destinacije, gdje roba bude upućena - ta će roba, u svakom slučaju, ići preko Hrvatske.”

Ovakvih privatizacija, kroz koje u preduzeća ulazi novac a ne certifikati, trebalo je do sada biti više, kažu u sindikatima. Dopredsjednik Sindikata metalaca BiH, Jakov Nikić:

“Nadamo se da će to potaći i druge, jer je ovo istinsko ulaganje izvana. I nadamo se da će ovih dana doći do konačnog potpisivanja i u Uniko filteri Tešanj. Tamo bi mogla da se desi jedna, također, pozitivna privatizacija, jer Manthumel dolazi iz Njemačke i kupuje tu fabriku. I mi mislimo da je to također jedna velika sreća za Tešanj i tešanjsku privredu - i uopšte za radnike u grani metala.”

Prodajom BH Steela, kažu u federalnoj vladi, počinje realizacija dizanja velikih privrednih sistema. Takvi će projekti, kažu, omogućiti i razvoj malih i srednjih preduzeća.
XS
SM
MD
LG