Dostupni linkovi

Partnerstvo sa lokalnim vlastima


“Veoma je vazno da sve zajednice ucestvuju u tako vaznom procesu kao sto su demokratski izbori”, rekao je Petersen. On je to izjavio nakon razgovora sa predsednikom Rugovom, koji je naglasio da se situacija na Kosovu poboljsava, a samim tim i polozaj manjina: “Nakon martovskih dogadjaja stanje se konsoliduje, poboljsava, obnova je pocela, i ima napretka u integraciji manjina i etnickih grupa. Razgovarali smo i o oktobarskim izborima. Mi tu imamo iskustva i trazimo da na izborima ucestvuju sve kosovske politicke grupe”, rekao je Rugova i novom sefu UNMIKa porucio da je nezavisnost Kosova najbolje resenje za mir u regionu. Premijer Redzepi je istakao da su predstojeci parlamentarni izbori glavni prioritet domacih institucija: “Razgovarali smo kako da ohrabrimo srpsku zajednicu da ucestvuje na izborima. Bilo je reci i o prenosu nadleznosti, te kako da nastavimo proces ispunjenja standarda”, kaze Redzepi.

Komandant KFORa, general Kamerhof istakao je da su izbori i obnova unistenih kuca prvi veci izazovi za novog sefa UNMIKa: “Glavni izazovi bice obnova i ucesce na izborima, zatim nakon izbora treba formirati novu vladu, a sledece godine razmotrice se standardi”, kaze general Kamerhof isticuci kako KFOR smatra da postoje bezbednosni uslovi za izlazak Srba na izbore.

Inace u toku je sastanak novog sefa UNMIKa sa predstavnicima srpske koalicije “Povratak”. Lideri kosovskih Srba ocekuju da ce se razgovori o ucescu na izborima intenzivirati dolaskom novog sefa UNMIKa, isticuci da odluka lezi na vlastima u Beogradu.

Odgovarajuci na zahtev albanskih lidera za prenosom nadleznosti Soren Jesen-Petersen kaze da je spreman za izgradnju partnerskih odnosa: “Kao novi administrator imam jasna ovlascenja, ali namera mi je da ove nadleznosti sprovodim u partnerstvu sa lokalnim vlastima, oslanjajuci se na ozbiljnost, poverenje i transparenciju”, kaze Petersen.
XS
SM
MD
LG