Dostupni linkovi

Bez rešenja pitanja Kosova nema stabilnosti na Balkanu


Petersen je u obracanju novinarima na pristinskom aerodromu ocenio kako je vreme da Balkan krene putem evropskih integracija: “Prihvatio sam ovaj posao jer verujem da je Kosovo poslednji deo slagalice, koja vodi zapadni Balkan iz konflikta 90-ih godina ka stabilizaciji, normalizaciji i evropskoj integraciji”, kaze novi sef UNMIKa.

Prema recima Sorena Jesena Petersena resenje pitanja Kosova uticace na stabilnost regiona: “Iskreno verujem da nece biti stabilizacije i normalizacije na zapadnom Balkanu sve dok se ne resi kosovski problem. Stabilnost i jasnoca statusa Kosova su od koristi ne samo za stanovnike Kosova vec i za ceo region”, kaze Petersen.

Novi sef Unmika ce u ponedeljak poceti susrete sa kosovskim predsednikom Ibrahimom Rugovom i premijerom Bajramom Redzepijem, a predvidjeni su i susreti sa drugim politickim predstavnicima kosovskih Albanaca i Srba.

Petersen kaze da ce u saradnji sa lokalnim liderima pokrenuti zapocete procese: “Dolazim na Kosovo u veoma vaznom trenutku. Radicu puno sa UNMIKom i privremenim institucijama, kao i sa releventnim stranama u regionu, kako bi Kosovo krenulo napred ka buducnosti koju gradjani zasluzuju i koja ima je potrebna”, kaze Peteresen.

Petersen, koji je prethodno bio na duznosti specijalnog izaslanika Evropske unije u Makedoniji, zamenice Harija Holkerija koji je podneo ostavku iz zdravstvenih razloga. Petersen, pravnik po obrazovanju i novinar, bio je zamenik visokog komesara UN za izbeglice od januara 1998. do decembra 2001.

Predstavnici kosovskih institucija ocekuju da novi sef UNMIKa izvrsi prenos nadleznosti. Muhamet Hamiti, portparol predsednika Kosova Ibrahima Rugove, istice kako je cilj misije UN da pripremi Kosovo za resenje konacnog statusa: “Ocekujemo da novi sef UNMIKa pokaze vise volje da prenese ovlascenja na kosovske institucije i da deluje na osnovu preporuka koje je ambasador Kai Eide predao generalnom sekretaru UN”, kaze Hamiti. On istice kako je uloga medjunarodne zajednice da osigura da vlast preuzmu kosovske institucije, dok ce se status Kosova resiti na osnovu volje naroda, a to je nezavisnost.
XS
SM
MD
LG