Dostupni linkovi

UNMIK će se angažovati da osigura učešće Srba na izborima


“Misija UN na Kosovu uradice sve sto je moguce u okviru zakonskih mogucnosti da omoguci ucesce Srba na oktobarskim izborima”, izjavio je zamenik sefa UNMIKa, Carls Brajsou. Prema njegovim recima neucestvovanje Srba nece dovesti u pitanje legitimitet kosovskih institucija i napora medjunarodne zajednice. Brajsou je to izjavio na Gazimestanu, kod Pristine, gde je obisao spomen-obelezje kosovskim junacima, ocenivsi da je kosovsku bitku iz 1389. godine, Milosevic iskoristio za sirenje nacionalne mrznje.

Zamenik sefa UNMIKka je jos jednom pozvao Srbe da ne bojkotuju izbore:
“Mi zelimo da Srbi ucestvuju na izborima, ali demokratija je za one koji zele da glasaju a ne za one koji zele da bojkotuju”, kaze Carls Brajsou. On je istakao da se nece dovoditi u pitanje legitimitet napora medjunarodne zajednice i kosovskih institucija, jer oni funkcionisu na osnovu Rezolucije 1244.

U medjuvremenu sef misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju na Kosovu, ambasador Paskal Fieski, pozvao je srpsku zajednicu da ucestvuje na parlamentarnim izborima u oktobru isticuci da su izbori osnova demokratskog drustva. On je to izjavio na ceremoniji zrebanja, kada je odredjen redosled politickih subjekata na glasackom lisicu. “Izbori su osnovni element razvoja demokratskog drustva. Razocaravajuce je sto Srbi ne ucestvuju na izborima. Bojkot nikada ne donosi dobre rezultate”, kaze ambasador Fieski.

Prema recima zamenika sefa UNMIKa mejdunarodna misija i dalje zeli da Srbi budu deo izbornog procesa, iako su svi rokovi za prijavu istekli. Brajsou istice da ce se novi sef UNMIKa, Soren Jesen-Petersen, koji u ponedeljak zvanicno preuzima duznost, angazovati da osigura ucesce Srba: “Radicemo u skladu sa zakonom, kako bismo osigurali da izbori budu slobodni i korektni”, rekao je Brajsou. On nije odbacio mogucnost donosenja politicke odluke kako bi se osigurao izlazak Srba na izbore, ali je izrazio uveravanje da se nece krsiti zakon.
XS
SM
MD
LG