Dostupni linkovi

OEBS razočaran neučešćem Srba u izbornom procesu


Koalicija Pokret Snaga Srbije - Srpski pokret otpora - Nova Srbija povukla je juce svoju vec prijavljenu izbornu listu, uz obrazloženje da se time poštuje stav Vlade Srbije, koja je preporučila da Srbi ne treba da učestvuju na kosovskih izborima.

Portparol OEBSa, Sven Lindolm kaze kako je razocaravajuca cinjenica da se Srbi povlace iz izborne trke uoci zrebanja za redosled na izbornoj listi: “Razocarani smo jer je i pored brojnih poziva medjunarodne zajednice, te nedavnog poziva kosovskog premijera Srbima da izadju na izbore, srpska koalicija donela odluku da odustane od ucesca na izborima. To smanjuje broj politickih opcija, koje su dostupne Srbima i steta moze biti naneta samo njima”, kaze Sven Lindolm.

SBUN je nedavno pozvao Srbe da ucestvuju na izborima. Medjutim zvanicni Beograd je to uslovio prihvatanjem Plan vlade Srbije o autonomiji srpske zajednice, sto su odbili i UNMIK i vlada Kosova.

Zvanicnici OEBSa kaze da su svi moguci rokovi za prijavu prosli i sutra ce se znati redosled partija na glasackom listicu: “Zreb ce se obaviti samo za one politicke subjekte koje je overila Centralna izborna komisija, i oni ce se naci na glasackom listicu 23. oktobra”, kaze portparol OEBSa Sven Lindolm.

Medjutim iako su svi zvanicni rokovi istekli, u OEBSu se nezvanicno saznaje kako je moguce doci do odredjenog resenja ukoliko Srbi donesu odluku o izlasku na izbore. Kao mogucnost navodi se posebna odluka UNMIKa ili da se ostave prazna mesta za srpske partije.

Kosovski analiticari ocenjuju da ce neuscestvovanje Srba na oktobarskim izborima imati negativne posledice, a posebno ce to lose uticati na medjuetnicke odnose. Ardijan Arifaj je predstavnik Medjunarodne krizne grupe na Kosovu: “Neucesce ce negativno uticati na kosovske Srbe, jer im se na taj nacin osporava pravo da dobiju legitimne predstavnike i time ne mogu biti deo procesa donosenja odluka. S druge strane steta se nanosi i legitmitetu centralnih organa vlasti. Njihove odluke ce se dovoditi u pitanje, jer u tom procesu nece ucestvovati predstavnici srpske, kao jedne od najznacajnijih zajednica na Kosovu”, kaze Arifaj.
XS
SM
MD
LG