Dostupni linkovi

Bez mnogo “lokalnog” u lokalnim izborima


Na obično rutinsko i kurtoazno pitanje “kako ste proveli vikend”, grupa aktivista Demokratske stranke, G 17 plus i Demokratske stranke Srbije sa teritorije beogradske opštine Voždovac mogla bi da da neuobičajen odgovor: “proveli smo vikend dežurajući na smenu pred zgradom opštine”. Naime, ove su stranke namerile da danas predaju svoje liste za lokalne izbore, a pošto će stranke na glasačkom listiću biti rangirane onim redom kojim budu pristizale njihove prijave, podmlaci ovih stranaka rešili su da na vreme stanu u red – dokazujući tako da su naučili nešto od svojih dedova i baka, prekaljenih aktivista u redovima svih vrsta – ne bi li tako obezbedili svojim strankama primat. Na kraju su se jedva nekako usaglasili ko je zapravo stigao prvi i upis kandidatura je obavljen, a jedan od terenskih partijskih poverenika tom je svečanom prilikom lucidno objasnio pred televizijskim kamerama kako izvesna istraživanja pokazuju da čak skoro jedan odsto glasača naprosto glasa za prvog na listi, pa zašto da se onda ne ovajde besplatno od neobičnih navika ovdašnjih glasačkih larpurlartista.

Ova bizarna anegdota, medijski izobilno eksploatisana tokom vikenda, pokazuje kako Srbija polako ulazi u još jednu od svojih poslovičnih predizbornih groznica, i kako će lokalni izbori, kao i pokrajinski izbori za Vojvodinu – i jedni i drugi raspisani za devetnaesti septembar – biti još jedna prilika za odmeravanje snaga u samom vrhu srpske politike. Uostalom, od njihovog bi ishoda mogla zavisiti i sudbina Vlade: ako se Koštuničina i ostale stranke iz vladajuće koalicije bitnije oporave od debakla na predsedničkim izborima, onda bi se vanredni izbori mogli još neko vreme prolongirati, tim pre što za to navija i predsednik Srbije Boris Tadić, manje iz ljubavi prema premijeru i Vladi, a više zato što procenjuje da ima još posla na reorganizaciji i jačanju svoje stranke. U protivnom, nove izbore će biti nemoguće izbeći.

Razume se, osim simboličkih i političko-prestižnih, lokalni izbori imaju i mnogo opipljivije (ili šuškavije) konsekvence, jer svojim pobednicima donose kontrolu nad novcem, raznim poslovima i resursima na nivou važnih gradova, u kojima se nešto uvek radi i gradi. Osim toga, novim se zakonom uvodi funkcija gradonačelnika sa veoma raskošnim ovlašćenjima, tako da je to plen za svaku stranku. Beograd je ovde svakako najzanimljiviji, ne dobar samo zato što kontrola nad glavnim gradom ima ogromnu političku težinu, nego i zbog obima i “težine” aktuelnih i potencijalnih poslova oko sređivanja zapuštene prestonice. Demokratska stranka kandidovala je Nenada Bogdanovića, aktuelnog gradskog premijera; aduti demokrata su pobednička inercija posle predsedničkih izbora, višestruko dokazana natprosečna naklonost Beograđana ovoj stranci, te potreba za kontinuitetom sa jednom gradskom upravom koja je ipak započela sa krčenjem velikog beogradskog haosa. Koštuničina stranka, kojoj je očajnički potreban neki izborni uspeh, nakon kraćeg kolebanja ili konsultacija predložila je biznismena Zorana Drakulića koji se odlično kotira u stanovitim poslovno-političkim krugovima i mogao bi se pokazati kao jak kandidat, ali nema baš mnogo vremena da prevaziđe ograničavajući faktor u vidu svoje gotovo potpune anonimnosti za prosečne glasače, koji na to ime još uglavnom reaguju opaskom “nikad čuo”. Radikal Aleksandar Vučić ima veliku, ali nedostatnu armiju glasača koja bi mu mogla omogućiti prolaz u drugi krug, ali ne i pobedu. Sve ambiciozniji Bogoljub Karić još traži dovoljno spektakularnog kandidata, računajući da bi mu ovi izbori mogli biti prava stranačka afirmacija. Velike ambicije pokazuje i Slobodan Vuksanović, ali to nije ništa novo: na ovu su se ambicioznost svi vremenom navikli, pa sad preostaje samo da se vidi ko će prvi da odustane.

Kako god bilo, čini se da opet nema mnogo “lokalnog” u lokalnim izborima. U Srbiji je sve uvek nekako istorijsko i sudbinsko, i odlučuje se uvek o nečemu velikom: ako ne baš o državi samoj, onda makar o Vladi. Nije red da se ni ovaj put izneveri ta tradicija.
XS
SM
MD
LG