Dostupni linkovi

Diplomatske razmirice članica državne zajednice


Prema rečima Milana Pajevića, predsednika Izvršnog odbora G 17 Plus, najpre je između Srbije i Crne Gore napravljena besmislena nagodba kojom je obezbeđeno da odnos pri raspoređivanju ambasadora i ministara savetnika bude poptuno izjednačen, a potom je omogućeno da se novcem poreskih obveznika iz Srbije plaćaju crnogorski ambasadori koji lobiraju za nezavisnu Crnu Goru. Pajević ove svoje tvrdnje ilustruje sledećim rečima:

“Cifre govore same za sebe. Dovoljno je da se poseti sajt crnogorske vlade, da se vidi kako je formiran budžet Crne Gore za ovu godinu. Ko pogleda budžetske stavke Crne Gore za ovu godinu videće da su sredstva u budžetu Crne Gore predviđena jedino za Ministarstvo odbrane. A ko bi malo dalje istraživao i gledao završni račun za prošlu godinu, utvrdio bi da je od predviđenih 2,7 milijardi dinara za zajednički budžet, Crna Gora realizovala 1,9 milijardi.”

Povodom ovih Pajevićevih reči kao i tvrdnji zamenika ministra spoljnih poslova Predraga Boškovića da Crna Gora u potpunosti učestvuje u finansiranju diplomatsko-konzularnih predstavništava, generalni sekretar Ministarstva inostranih poslova Srbije i Crne Gore Slobodan Vukčević, za naš program kaže da Ministarstvo nema podatke u kojoj proporciji države-članice učestvuju u finansiranju diplomatsko-konzularne mreže. On dodaje da je tako nešto teško i utvrditi i naglašava da prepucavanja pojedinih političkih subjekata u Srbiji i Crnoj Gori treba uzeti sa dozom rezerve.

“To su možda neke paušalne i politički malo obojene izjave. Ovde podatak nemamo koliko Crna Gora i da li uopšte finansira. Mi se finansiramo nešto malo iz budžeta Saveta ministara, to je za pojedine stvari, sve ostalo ide iz Narodne banke Srbije. Mi šaljemo naloge Trezoru od koga otkupljujemo devize i kome šaljemo naše doznake iz inostranstva.”

Istovremeno Vukčević iznosi i konkretne finansijske podatke kada je u pitanju rad diplomatsko-konzularnih predstavništava Srbije i Crne Gore za proteklu godinu.

“Mi smo prošle godine zaradili 25 miliona dolara od konzularnih taksi. Pri tome smo potrošili, odnosno koštali smo državu 39. Znači praktično 14 miliona dolara smo koštali državu jer smo, po našim informacijama, 25 ubacili u budžet.”

Pajević međutim situaciju kada je reč o finansiranju diplomatske mreže smatra neodrživom i naglašava da bi Vlada Srbije morala da se pozabavi tim problemom i okonča sadašnje stanje.

“Ja mislim da bi finansiranje sadašnje diplomatije trebalo da prestane do kraja ove godine i da se dotle izvrše pripreme za osnivanje ministarstva spoljnih poslova Srbije.”
XS
SM
MD
LG