Dostupni linkovi

Cenjkanje sa svetom


Generalni sekretar NATO-a Jan de Hop Shefer prilikom nedavne posete Beogradu nedvosmisleno je poručio da normalizacija odnosa Srbije i Crne Gore sa članicama NATO-a podrazumeva osim hapšenja i ekstradicije Radovana Karadžića i Ratka Mladića i povlačenje tužbi koje je Beograd svojevremeno podneo protiv država koje su pre pet godina učestvovale u bombardovanju tadašnje Jugoslavije. U izjavi za naš program Radoslav Stojanović ocenjuje da bi takav potez bio logičan i svrsishodan:

“Moralni argument je jasan da mi ne možemo dokazati postojanje genocida od strane zemalja NATO koje su učestvovale u bombardovanju naše zemlje jer ne možemo dokazati da su Francuska, Engleska, itd. imale nameru da unište deo ili u celini srpski narod tim bombardovanjem.”

Šef diplomatije Vuk Drašković ocenio je da je u apsolutnom interesu srpskog naroda da napravi radikalan rez prema politici Slobodana Miloševića koju je opisao kao antidemokratsku, antisrpsku i antihrišćansku:

“Ako su Francuska i nekoliko evropskih zemalja koje su tužene počinile genocid nad srpskim narodom kao što tvrdi tužba Slobodana Miloševića, a ja sam za to da se ona povuče, onda prekinimo smesta sve razgovore o Partnerstvu za mir, o priključenju Evropskoj uniji, priključenju NATO paktu jer to jedno s drugim ne ide. Što se tiče bosanske tužbe na isti način kao što se ne može graditi savezništvo i prijateljstvo sa Sjedinjenim Državama, Francuskom, Britanijom, Italijom, Španijom, na osnovama tužbi, ne može se sutra graditi prijateljstvo ni u Partnerstvu za mir ni u Evropskoj uniji na osnovu tvrdnji Bosne da je Srbija napravila nad njima genocid i na osnovu nekakvih strašnih zahteva za ratnom odštetom.”

Predsednik Pravnog saveta Draškovićevog ministarstva Radoslav Stojanović pak tvrdi da je reciprocitet u povlačenju tužbi praktično nemoguć:

“Mi nismo zemlja koja je u stanju da se cenjka sa svetom. Da bi to primerom jednim običnim pokazao uzmite jednog seljaka koji je upropastio svoje imanje iz raznih razloga i onda nema više ni kravu da hrani, izvede kravu na pijac pa udari tako visoku cenu da niko neće da kupi. I on cenjkajući se nije uspeo da proda kravu, dovede je kući i krava crkne. U takvom smo mi položaju.”

Partija srpskog premijera Vojislava Koštunice takođe se zalaže za istovremeno povlačenje svih tužbi pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. Portparol Demokratske stranke Srbije Andrea Mladenović:

“Povlačenje tužbe nije tako jednostavno i mislim da u narednom periodu ono što treba izbeći to su pojedinačni ispadi, izjeve, bez konsultacija o jednom nacionalnom konsenzusu po tom pitanju.”

Eventualnu odluku o povlačenju beogradske tužbe morao bi doneti najpre Savet ministara Srbije i Crne Gore, ali da bi bila sprovedena kako je predviđeno Ustavnom poveljom potrebna je puna saglasnost i republičkih vlada.
XS
SM
MD
LG