Dostupni linkovi

Verske zajednice iz SAD će pomoći u obnovi porušenih crkava na Kosovu


Članove delegacije verskih lidera iz Sjedinjenih Američkih Država a koji će otputovati na Kosovo da se na licu mesta upoznaju sa aktuelnim prilikama, razgovarali su sa ministrom spoljnih poslova SCG Vukom Draškovićem pre svega o trenutnoj situaciji u Pokrajini i, kako je nakon susreta rekao Drašković, tragediji koju doživljava i proživljava hrišćanski srpski narod na Kosovu. Članovi delegacije su osudili rušenje hrišćanskih crkava na Kosovu i izrazili solidarnost sa hrišćanskim i drugim manjinama prognanih sa Kosova, dok je predsednik američkog udruženja za verske slobode Vilijam Meri najavio pomoć u obnovi nekih crkava:

“Izuzetno smo zainteresovani za prava pojedinaca na Kosovu kao i za onih 250 hiljada ljudi koji su proterani sa Kosova koji su ne samo hrišćani već i pripadnici drugih konfesija. Nešto se mora učiniti u cilju stvaranja multietničkog i pluralističkog Kosova. Mora se otvoriti pitanje uništavanja istorije. Prva stvar koju neki totalitarni režim učini kada dođe na vlast jeste da promeni istoriju, a zatim kao posledica toga dolazi do uništavanja crkava što je i bio slučaj na Kosovu i Metohiji u cilju brisanja ne samo hrišćanske nego i istorije uopšte. Zato smo tokom današnjeg razgovora sa ministrom spoljnih poslova spomenuli mogućnost da crkve u SAD se obavežu na pomoć u obnovi nekih crkava na Kosovu.”

Ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković:

“Mi naravno tražimo pomoć Ujedinjenih nacija za srpski narod na Kosovu, mi tražimo pomoć Evropske unije, ali moram da kažem, mi tražimo hrišćansku solidarnost za srpski narod koji tamo strada. Očekujem da će rezultati ove posete zaista dovesti do mnogo većeg angažovanja Amerike na zaštiti srpskoga naroda na Kosovu i Metohiji.”
XS
SM
MD
LG