Dostupni linkovi

Lokalni izbori koštat će oko 9 miliona maraka


Nakon današnje sjednice Izborne komisije poznat je tačan broj učesnika na izborima 2. oktobra za opštinska vijeća, načelnike 143 opštine, Skupštinu Distrikta Brčko, Gradsko vijeće Mostara i gradonačelnika Banje Luke. Član Komisije Lidija Korać:

“Ukupno 68 političkih partija, 146 neovisnih kandidata, 18 koalicija i 6 lista neovisnih kandidata. U izbornim utrkama učestvovat će ukupno 27 427 kandidata. Od tog broja, 809 kandidata za načelnika i 26 618 za općinska vijeća. Možda je interesantno reći da je ukupan broj žena na kandidatskim listama 9 554 za mandate u općinskim vijećima i ukupno su 33 kandidatkinje za načelnike općina. Ono šta sada slijedi jeste štampanje glasačkih listića. Poznato je da to prvi put radi štamparija u BiH i mi očekujemo da će taj posao biti urađen na obostrano zadovoljstvo.”

Ukupno 2 057 kandidata nije ispunilo uslove za učešće u izbornoj trci.

“Radilo se o kandidatima koji ili nisu bili registrirani birači, ili kandidatima kod kojih je općina glasanja trazličita od općine u kojoj su registrirani za učešće na izborima, kandidatima sa izrečenim sankcijama od strane Privremene izborne komisije, Visokog predstavnika, komandanta SFOR-a, zapovjednika IPTF-a i slično. Znači, već ranije je točno 2 057 kandidata bilo skinuto sa kandidatskih lista i, recimo, radi se o toj razlici onih kandidatskih lista koje nisu bile potpuno usuglašnene - ili da je Izborna komisija dobila kasno informacije od nadležnih institucija da postoje određene smetnje u smislu Izbornog zakona BiH.”

Današnjom, konačnom ovjerom kandidatskih lista može biti ispunjen još jedan važan rok iz izbornog kalendara, a to je štampanje glasačkih listića. Što se finanisiranja tiče, još uvijek 17 opština nije uplatilo niti jednu konvertibilnu marku na račun Izborne komisije. Jesenji izbori u BiH koštat će oko 9 miliona konvertibilnih maraka.
XS
SM
MD
LG