Dostupni linkovi

Bošnjaci na “preispitivanju”


RSE
Inicijativa Partije demokratskog progresa (PDP) Mladena Ivanića kako će ova stranka od Ustavnog suda Bosne i Hercegovine zatražiti da preispita ustavnost i zakonitost naziva „Bošnjak“ i „bosanski jezik“, sastavni je dio predizborne kampanje, ocjenjuju dobri poznavaoci prilika u zemlji. Iako je pokretanje ovog pitanja uslijedilo nakon inicijative predsjedavajućeg državnog Predsjedništva Sulejmana Tihića o promjeni zastave, grba i himne Republike Srpske, portparol Partije demokratskog progresa Igor Crnadak kaže za naš radio da se ne radi o revanšizmu:
CRNADAK
Mislim da je jasno da prisvajanje naziva „bosanski“ vrlo jasno govori o tome da samo jedan narod želi da prisvoji ime nečega što praktično, prema Ustavu, pripada svim narodima koji tu žive, a posebno konstitutivnim narodima. Mislim da je jasno i očigledno da takva inicijativa ima jedno utemeljenje.
RSE
Član Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA), Mirsad Ćeman, ocjenjuje da su nazivi „Bošnjak“ i „bosanski jezik“ historijske i ustavnopravne kategorije.
ĆEMAN
Svojevremeno se na krilima velikosrpske i velikohrvatske nastojali odroditi Bošnjake i od njihovog historijskog imena i od naziva jezika. U jednom periodu to je uspjelo, međutim u demokraciji i slobodi vraćeno je historijsko ime i jezika i naroda, tako da nitko ozbiljan to ne dovodi u pitanje, pogotovo ako se izdaje za demokratu. Ja još uvijek hoću da vjerujem da je gospodin demokrata, a ako na ovome ustraje, onda će upravo pokazati da djeluje na principima, ne srpske nacionalne, nego velikosrpske nacionalističke politike i ideologije.
RSE
Predstavnici opozicionih partija uvjereni su da se radi o dogovoru političkih stranaka na vlasti pred predstojeće izbore. Član Glavnog odbora Socijaldemokratske partije, Slobodan Popović, kaže kako postojeća vlast nema snage, niti volje da riješi nagomilane socijalne i ekonomske probleme svih kategorija stanovništva. To je razlog, smatra Popović, što se trenutno bavi isključivo nacionalnim pitanjima, kako bi zataškala postojeće katastrofalno stanje u zemlji:
POPOVIĆ
Pošto dolazi vrijeme lokalnih izbora, kad će se ljudi pitati zašto se ti realni problemi ne rješavaju, mora se izmisliti neka priča da se zaboravi na ove probleme, pa se onda sad priča o himni, o grbu, o zastavi, o imenima gradova, o nazivima „bošnjački“, „bosanski“ i tako dalje. Mislim da je to jedan dogovor stranaka na vlasti kako da jedni drugima nabacuju loptu, a u tome im zdušno pomažu predstavnici međunarodne zajednice na čelu sa gospodinom Paddy Ashdownom.
RSE
Profesor na Fakultetu političkih nauka, Šaćir Filandra, smatra kako je Ivanićeva inicijativa neozbiljna, ali politički opravdana, upravo zbog općinskih izbora koji su zakazani za oktobar:
FILANDRA
Pravo na izbor vlastitog imena je jedno od osnovnih ljudskih prava. Kao što vi svom djetetu po vlastitoj volji i izboru nadijevate ime i u to se nitko ne miješa, niti ima pravo da se miješa i nitko zbog toga ne snosi nikakve konzekvence, niti treba da snosi, takva je ista stvar s jednim narodom. To je stvar međunarodnih konvencija, posebno Konvencije Ujedinjenih nacija iz 1948. godine. To je obična dnevnopolitička igra i ništa više.
RSE
Akademik Muhamed Filipović:
FILIPOVIĆ
Radi se prije svega o gluposti, ordinarnoj gluposti. Jer, Mladen Ivanić misli da može određivati, arbitrarno i kako on želi, historijsko ime jednog naroda, koje se osvjedočilo kroz hiljadu godina svoje historije. Jer, poznato je da je historijsko ime naroda koji živi u Bosni – Bošnjani i da je to staro, originalno ime bosanskog naroda u vrijeme osmanske vladavine transformirano u Bošnjaci. To ime smo mi čuvali i držali sve dok je to bilo moguće, dok nam nije pod pritiskom prije svega srpske i hrvatske nacionalne ideologije onemogućeno da se nazivamo svojim pravim, nacionalnim i historijskim imenom i koje smo mi sebi vratili s punim pravom 1993. godine. E sada, gospodin Ivanić hoće da on arbitrira o tom kakvo ime mi možemo imati i da li ga možemo imati i tako dalje. To je prije svega glupo, s jedne strane. A s druge strane, to je samo izraz koliko Ivanić stoji na Karadžićevoj platformi, odnosno na platformi uništenja bošnjačkog naroda.
RSE
Akademik Filipović kaže kako svaki narod ima suvereno pravo da jezik naziva svojim imenom, te da o tome ne može raspravljati niti jedan ustavni sud na svijetu:
FILIPOVIĆ
Zaista je komično to što se dešava, ali ja mislim da je to samo „tuk na utuk“. Tihić pokrene jednu politički apsurdnu kampanju – kad Srbi počnu da priznaju da su počinili zločine i genocid nad nama u BiH, onda ih on rasterećuje svojim glupim inicijativama. Na to onda dolazi još gluplja inicijativa jednog Ivanića. Na taj način će nas opet uvući u vrzino kolo nacionalnih prepiranja i nadmetanja – tko je veći nacionalist, tko koga više mrzi, tko kome više želi da kopa jamu, što je nesreća ove zemlje. Svi ovi političari bi trebali da se već jednom uklone s leđa ovog naroda i ove države.
RSE
Naziv „Bošnjak“ prihvaćen je na Svebošnjačkom saboru 28. septembra 1993. godine u Sarajevu, pod kojim se podrazumijevaju pripadnici naroda koji su se u bivšoj Socijalističkoj federativnoj republici Jugoslaviji izjašnjavali kao Muslimani.
XS
SM
MD
LG