Dostupni linkovi

Dolaze Noe, Makavejev, Malkovich, Bouquet, Depardieu, Sandino Moreno, Bilal...


RSE
Regionalni program Sarajevo film festivala, u kojem će se takmičiti devet filmova, ove godine dobio je zvaničnu potvrdu FIAPF-a, regulatorne agencije za priznavanje takmičarskih festivala u svijetu. Žiri na čelu sa Michaelom Leighom odlučiće kome dodijeliti nagradu najboljeg filma i ostale nagrade koje se dodjeljuju na filmskim festivalima. A i nagrade nisu zanemarive, kaže direktor Festivala Mirsad Purivatra:
PURIVATRA
Očekuje nas jedno uzbuđenje u Narodnom pozorištu, borba, jedno pravo takmičenje za nagradu za najbolji igrani film, nagradu koja iznosi zaista respektabilnih 25 hiljada eura, specijalno priznanje žirija u vrijednosti od 10 hiljada eura, te najbolja muška i ženska uloga. Dakle, očekujemo i glumice i glumce da dođu spremni za red carpet, da dođu spremni za te nagrade. Sve je to, ja mislim, još jedno dodatno uzbuđenje i za publiku koja će, ja se nadam, biti u Narodnom pozorištu, koja će toplo pozdraviti regionalne filmove. Mislim da je to ove godine nešto najznačajnije što bi trebalo da se desi.
RSE
Sarajevo film festival ove godine predstavlja i najbolje svjetske filmove. Jedan od zanimljivijih je i dokumentarni program, u kojem će između ostalog, kaže Purivatra, biti prikazan i „Fahrenheit 9/11“ Michaela Moorea. Dolazak u Sarajevo najavile su mnoge istaknute ličnosti u svijetu filma:
PURIVATRA
Doći će Gaspar Noe, koji je u ovom trenutku možda najkontradiktorniji režiser, ne samo Evrope, nego i svijeta, čovjek koji je prije dvije godine napravio zaista pravi lom u Kanu sa filmom „Irreversible“ sa Monicom Bellucci i sa onom već legendarnom scenom silovanja od 11-12 minuta. On dolazi da govori o svojim filmovima. Dolazi Dušan Makavejev iz Beograda, kome je također priređen specijalni tribute. Dolazi nam John Malkovich, onda Carol Bouquet, jedna od najvećih diva francuskog glumišta, dolazi nam Gerard Depardieu, dolazi nam pobjednica Berlinskog Film Festivala, kolumbijska glumica Catalina Sandino Moreno, biće Enki Bilal i tako dalje. Svaki dan će biti brojni gosti, ne mogu da se sjetim sviju. Ne smijemo zaboraviti svjetsku premijeru Pijera Žalice i njegove sve goste. Tako da ćemo svaki dan imati veliki broj gostiju, koji će, mislim, zaista pobuditi pažnju, ne samo gledalaca, nego i svih medija.
RSE
Iako Sarajevski Festival već poprima svjetsku popularnost, još uvijek ima mnogo manji budžet u odnosu na slične manifestacije u drugim zemljama.
PURIVATRA
Ukupan budžet Festivala će biti do nekih milion i dvjesto hiljada maraka. Međutim, moram reći da su brojne druge institucije, fondovi, partneri, sponzori pružili dosta pomoći i u uslugama i servisima. Za nas je izuzetno značajno da nam pomaže recimo jedan DHL u prijevozu filmova, da nam Austria Airlines pomaže u prijevozu gostiju, sa specijalnim cijenama, sa popustima, sa besplatnim kartama i tako dalje. Sve to čini možda još nekih dodatnih 400-500 hiljada, tako da ukupan budžet iznosi po našoj procjeni oko milion i sedamsto, koliko smo i planirali i mislim da će biti ostvaren. I u usporedbi sa festivalima ove veličine u Evropi, on je jedno dva do tri puta manji. Što znači da je rad ljudi koji rade na ovom Festivalu još uvijek najmanje plaćen, ali nadamo se da ćemo to popravljati idućih godina. Bez jake ekonomije nema ni jakih festivala.
RSE
Organizatori su, pored predstavljanja najboljih filmova, pripremili i specijalni program u kojem će, između ostalog, biti birani najbolji evropski i svjetski didžejevi, fashion-prezentacije i mnogi drugi sadržaji:
PURIVATRA
Što znači da se dešava ono što se dešava u nekih sedam-osam velikih, evropskih gradova tokom trajanja festivala. U Kanu se dešava trideset-četrdeset velikih programa iste noć, u Berlinu možda dvadeset, u Veneciji dvadeset, u Roterdamu deset, a mislim da će i Sarajevo imati svojih desetak programa tokom noći i da će brojni gosti i sve Sarajlije uživati u brojnim programima koje će nuditi, ne samo Festival, nego i svi oni koji osjećaju da tih deset dana grad živi na jedan lijepi, evropski način. Još bih spomenuo da prva dva dana Festivala, odnosno 21. i 22. avgusta, imamo specijalni projekat koji je ove godine Festival radio sa Sašom Lošićem. To je dakle „Saša Lošić Film Orkestar“, projekat pod nazivom „Hotel Evropa“, u kome će Saša Lošić izvoditi svoju filmsku muziku i sa svojih jedno pet do deset gostiju izvodiće neke od velikih hitova koji su obilježili šezdsete, sedamdesete, osamdesete godine u ovom regionu.
XS
SM
MD
LG