Dostupni linkovi

Bauk inflacije nad Srbijom


Protekle sedmice bauk inflacije ponovo se pojavio nad Srbijom. Prosečan mesečni tempo porasta cena od oko 0,9 odsto, popeo se u julu na 1,5 odsto, sa tendencijom daljeg rasta. Od početka godine do danas cene na malo su porasle za 6,7 odsto, pa je očigledna realna opasnost da se očekivana godišnja stopa inflacije od oko 8,5 odsto – do zime bitno nadmaši, što bi privredu Srbije ponovo dovelo na ivicu potpune propasti. Taj inflacioni trend već ugrožava i aranžmane Srbije i Crne Gore sa Međunarodnim monetarnim fondom i Svetskom bankom. Uostalom, te svetske institucije ovih dana već su oglasile svoje bojazni da rast političkih rizika i prekomerna budžetska potrošnja u Srbiji generišu inflaciju i zatražile su od vlade kontrolu budžetskog deficita.

Naime, dozvoljeni budžetski deficit za ovu godinu od 30 milijardi dinara, biće teško održati dosadašnjom politikom, jer je on do polugođa već dosegao 20 milijardi dinara, uprkos tome što se Vlada na finansijskom tržištu već zadužila za više od 3 milijarde dinara.

Na spomenuta upozorenja, protekle sedmice, prva je reagovala Narodna banka Srbije koja je donela odluku da smanji novčanu masu za oko 5 milijardi dinara, blokiranjem tih sredstava u obaveznim rezervama poslovnih banaka. Tim potezom ublažava se tražnja za devizama - u koje je počeo da beži domaći dinarski kapital. Sada bi i Ministarstvo finansija moralo da ide na rebalans državnog budžeta naniže – što je u Srbiji uvek nepopularna i opasna mera, jer od budžeta žive ne samo klasične državne službe, nego i penzioneri, ali i više od sto hiljada radnika zasposlenih u velikim bankrotiranim firmama, koje bi pre privatizacije trebalo restruktuirati.

Baš u takvoj situaciji, kada javnu potrošnju i državne dotacije treba smanjivati, kako bi se zaustavila inflaciona očekivanja, na Vladu Srbije se sručio pritisak štrajkova koji ekspresno eskaliraju u ulične proteste i blokade autoputeva. Vlada je na ove pritiske dosada reagovala dosta mlako i defanzivno, što će joj sigurno doneti mnogo novih problema u danima koji dolaze, kada će se morati zavoditi nove restrikcije potrošnje I privrednih dotacija, kao i jače kočnice za plate u javnom sektoru – da bi se sprečila inflaciona katastrofa.
XS
SM
MD
LG