Dostupni linkovi

Pravda je bila spora, ali dostižna


RSE
Komentirajući smanjenje kazne Tihomiru Blašiću sa 45 na devet godina zatvora, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić rekao je kako su u Hagu prevladale činjenice i dokazi izvedeni u žalbenom postupku, te da se ovom presudom pokazalo da Haški sud nije politički sud.

Predsjednik SDP-a i bivši hrvatski premijer Ivica Račan, u izjavi za Radio Slobodna Europa naglašava kako bi bio još sretniji da je presuda Blaškiću posve ukinuta. On kaže da za drastičnu kaznu, na koju je Blaškić prvotno bio osuđen, ne treba kriviti Haški sud, već one u Hrvatskoj koji su skrivali dokumente do kojih je Sud došao tek naknadno.
RAČAN
Kada smo došli na vlast prije četiri i po godine, bilo je evidentno da je u slučaju Blaškić, i ne samo u njemu, ali sad govorimo o tom slučaju, došla do izražaja ne samo dvostruka linija zapovijedanja koja je bila u ratu, već je i jedna dvostruka linija utjecala i da se prikriju relevantni dokumenti, činjenice, koje na jednoj strani oslobađaju odgovornosti generala Blaškića, a na drugoj strani ukazuju na prave krivce i odgovorne. Mi smo te dokumente stavili na raspolaganje Sudu i obrani Blaškića, pa sam zato i osobno zadovoljan što je ova presuda ovakva i što će vrlo brzo Blaškić iz zatvora na slobodu.
RSE
Vesna Pusić, predsjednica Hrvatske narodne stranke bila je još izravnija u adresiranju krivnje za činjenicu da je Blaškić prvotno bio osuđen na 45 godina zatvora:
PUSIĆ
Sada je već sasvim očito da je bivša HDZ-ova Vlada htjela iskoristiti Blaškića kao žrtvenog jarca i poslala ga u Hag bez ijednog dokumenta, bez ijednog papira, dakle bez mogućnosti da se on i njegova obrana pripreme. I tek nakon što je koalicijska Vlada dostavila Blaškićevoj obrani sve potrebne dokumente, obrana je naravno mogla i zatražiti ponavljanje postupka, pripremiti se na temelju uvida u postojeće dokumente i rezultat je – umjesto na 45 godina, čovjek je osuđen na ono što je praktički već odsjedio.
RSE
Predsjednik Hrvatske stranke prava Anto Đapić kaže pak kako je smanjenje kazne Blaškiću prva dobra vijest koja nakon dugo vremena stiže iz Haga:
ĐAPIĆ
Pravda je bila spora, ali dostižna. Iako držim da uopće osuđujuća presuda prema njemu, pa makar ona bila na ovih devet godina, nije korektna. Više ne trebamo gledati na te političke probleme. Znamo da je tu bilo i puno igara oko dokumenata koji nisu bili dostavljeni. Sve u svemu možemo reći da je ovo nakon dosta godina jedna prva dobra vijest.
RSE
Poznati pravni stručnjak, doktor Ivo Josipović, drži da je presuda važna i zbog toga što Blaškića potpuno oslobađa najtežih inkriminacija, posebno odgovornosti za zločin u Ahmićima. Doktor Josipović također naglašava važnost dokumenata koji su naknadno dostavljeni Haškom sudu i koji su bili ključni za smanjivanje kazne:
JOSIPOVIĆ
Sud je vrlo jasno istakao da je i dugotrajnost postupka, pa možda i dio pogrešne odluke prvostupanjskog suda, direktno uvjetovan činjenicom da prije 2000. godine, ili kako oni to u odluci kažu „do smrti predsjednika Tuđmana“, Sudu i Tužiteljstvu nije bila dostupna dokumentacija i arhivi koji su bili potrebni za donošenje istražne odluke. Tako da je i to jedan pokazatelj da je zapravo najbolji način da se dođe do kvalitetne i pravične presude upravo suradnja s Haškim sudom.
RSE
Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa u današnjem je priopćenju izrazilo zadovoljstvo odlukom Haškog suda o smanjenju kazne Blaškiću, ustvrdivši kako će to biti povijesni prilog utvrđivanju istine o sukobima u središnjoj Bosni.
XS
SM
MD
LG