Dostupni linkovi

Bez saglasnosti UNMIK-a, efekti promena Ustavnog okvira ništavni


Glasnogovornica UNMIK-a Methilde Heneke za nas program kaze kako ce se stav medjunarodne admnistracije na Kosovu o ovim amandmanima znati nakon ocene ovih promena od strane pravnih strucnjaka, isticuci istovremeno kako Skupstina Kosova nema mandat da vrsi sveobuhvatne promene Ustavnog okvira.

“Mi cemo uzeti u obzir samo one promene u Ustavnom okviru koje mi ocenimo da treba menjati “, kaze Heneke.

Inace pravni strucnjaci UNMIK-a su predlozili Skupstini da usaglase promene Ustavnog okvira sa UNMIK-om i to samo za oblasti koje nisu rezervisana ovlascenja medjunarodne admnistracije na Kosovu. Vrsilac duznosti sefa UNMIK-a Charles Brayshaw je upozorio predsednika Skupstine Kosova Nexhata Dacija da Skupstina ne moze vrsiti promene u obimu koji je predlozen , medjutim poslanici Skupstine Kosova te sugestije nisu prihvatili.

Profesor Pristinskog univerziteta Riza Smaka kaze kako bi voleo da je moguce da ovi amandmani imaju efekte koje bi poslanici zeleli , ali da je realno stanje drugacije.

“Efekti ce biti nikakvi”, kaze profesor Smaka i dodaje kako se unilateralno ne mogu menjati dokumenti kao sto je Ustavni okvir imajuci prije svega u vidu cinjenicu da je polozaj Kosova i institucija takav da su za izmene tako znacajnih akata potrebna saglasnost medjunarodne admnistracije i velikih sila imajuci u vidu i Rezoluciju 1244 SB UN.

Prema njegovim recima ne moze doci do promena u Ustavnom okviru bez obezbedjivanja adekvatnog ustavnog osnova, tim prije jer u ustavnom okviru stoji kako je za njegovu promenu potrebna saglasnost Specijalnog predstavnika UN na Kosovu.

“Ja mislim da nije postupljeno dobro sto je procesuirano na ovaj nacin”, kaze profesor Smaka.

Jedino gde se ove promene moguce mogu koristiti, prema prof. Smaka, je proces pregovora

“Da imaju ovlascenje Skupstine Kosova u vezi sa odredjenim solucijama za cije ce usvajanje angazovati “, smatra profesor Smaka i dodaje kako Skupstina Kosova kao najvisi zakonodavni organ ne treba da radi poslove za koje

“A priori , unapred znamo da nece imati bilo kakve efekte, cak mogu imati i negativne efekte za Kosovo”, smatra profesor Smaka.
XS
SM
MD
LG