Dostupni linkovi

Ne zanima nas gde se Mladić ne nalazi


RSE
Dragan Jočić, srpski ministar unutrašnjih poslova rekao je da MUP Srbije u sadejstvu sa službama bezbednosti i Vojskom Srbije i Crne Gore preduzima sve mere u pronalaženju mesta gde se nalazi haški optuženik Ratko Mladić.
JOČIĆ
Što se tiče samog Ratka Mladića svakodnevne su akcije i provere koje vode, zatim da se otkrije mesto gde se on nalazi u Srbiji, ali moram da kažem da za sada nemamo informacije da je on tu. Interesantno da je danas data jedna izjava gospođe Karle del Ponte gde ona kaže da je više puta upućivala određene informacije da se Ratko Mladić nalazi u Srbiji a da na to nije dobila odgovor. Sigurno misli na prethodnog ministra i prethodnu vladu, ali ja ne vidim da su te informacije dolazile niti ih ima.
RSE
Govoreći o optuženom Goranu Hadžiću, policijskom generalu Sretenu Lukiću i ostalim optuženim generalima i eventualnom razgovoru o njihovoj predaji Tribunalu, Jočić je rekao:
JOČIĆ
Preuzeli smo sve mere da se locira gde je Goran Hadžić i te mere su u toku. Što se tiče gospodina Lukića on je tu, jednostavno radi u Ministarstvu unutrašnjih poslova. U ovom momentu gospodin Lukić je u lošem zdravstvenom stanju. Bio je na lečenju ali u svakom slučaju razgovori će se s njim obaviti, niti on od njih beži, niti sva četvorica, odnosno trojica generala koji su ovde dostupna su svakom razgovoru.
RSE
Majkl Polt, američki ambasador u Beogradu, rekao je da je Srbija preduzela agresivne korake kako bi rešila problem saradnje sa Haškim tribunalom.
POLT
Zaista sam uvideo u razgovorima sa zvaničnicima Srbije i da oni čine korake kako bi ispunili te obaveze koje postoje pred njima. Kada sam govorio o našoj saradnji nisam mislio više na to da su SAD uključene u neku direktnu akciju. Ja sam govorio o saradnje misleći na to da imamo iste interese i Vlada Srbije i Vlada SAD, a to je da se oni koji su optuženi od strane Haga izvedu pred sud.
RSE
Upitan da li je intenzitet akcija srpskih vlasti takav da će uveriti SAD da Mladić nije u Srbiji, i ako to bude rezultat istrage, Polt je rekao:
POLT
Dakle, mi ne želimo da razgovaramo o tome i ne smatramo da je važno da govorimo o tome gde se Ratko Mladić ne nalazi, već da govorim o tome gde se on nalazi i gde će biti. Očekivanja SAD i međunarodne zajednice jesu da Srbija i Vlada u Srbiji ispune svoje obaveze prema Haškom tribunalu, a to znači da se uhvate svi oni koji su optuženi od strane Haškog tribunala.
RSE
Majkl Polt rekao je da je na vlastima Srbije i Crne Gore da obaveste SAD ako im treba konkretna pomoć, ali je zaključio da i Srbija i Crna Gora imaju dovoljno tehnike i ljudstva za hapšenje optuženih.
XS
SM
MD
LG