Dostupni linkovi

Standardi pa status


Mehtild Heneke kaze da ministar Bot moze iznositi predloge ali konacni status Kosova trenutno nije tema za diskusiju: “Predlog gospodina Bota o odnosima Srbije, Crne Gore i Kosova odnosi se na pitanje konacnog statusa, a sto se tice UNMIKa to za sada nije na stolu. Gospodin Bot moze da iznosi svoje stavove za kojem smatra da su odgovarajuci, ali UNMIKov stav je dato nije tema za raspravu, kaze Heneke, isticuci da se UNMIK zalaze za nastavak dijaloga izmedju Pristine i Beograda.

Vlada Kosova je ocenila neprihvatljivim da se resenje konacnog statusa Kosova uslovi resenjem statusa Crne Gore, izjavila je portparol vlade Mimoza Kusari: ”Vlada smatra neprihvatljivim da finalni status Kosova ide kondicionalno sa statusom Crne Gore. Ako medjunarodna zajednica smatra da status Crne Gore treba da se resi u isto vreme onda to zavisi od medjunarde zajednice”.

Predstavnici institucija su naglasili kako je jos uvek rano odrediti konacna resenja, ali da bez obzira na konacne odluke krajnji cilj Kosova i Srbije i Crne Gore treba da bude integracija u Evropu. Ramus Tahiri, savetnik predsednika skupstine Kosova, kaze da politicki predstavnici naroda na Kosovu, u Srbiji i Crnoj Gori treba da odluce o tome da li je moguce upsotaviti neku vrstu konferederacije: "Tesko je reci dali je moguca konfederacija, jer o tome treba da odluce institucije Kosova, Srbije i Crne Gore. Ja mislim da je interes ujedinjena Evropa i da tu treba predstavljati interese entiteta, koji je realan. A dali ce biti u okviru konferederacije ili kao samostalne drzave to je jako rano danas reci, zbog toga sto je proces konstituisanja institucija u toku i ima nekih otvorenih pitanja. Pored toga vreme administracije UNMIKa na Kosovu jos traje pa institucije Kosova nemaju pristup u tako vaznim stvarima”.

Oliver Ivanovic, clan predsednistva skupstine Kosova iz koalicije Povratak, ocenjuje da se konacno resenje statusa Kosova treba pronaci kroz dijalog Beograda i Pristine:
“Nesumnjivo je da je veliko interesovanje za resenja problema Kosova i da ce EU po tom pitanju imati znacajnu ulogu. Ne treba davati laka resenja kao sto je ovo, isuvise lako izgleda. Mislim da je vazno da se do resenja dodje dijalogom i tom smislu je deo izjave, koju je ministar Bot dao, po meni odgovarajuci. Znaci dijalog izmedju Beograda i Pristine pre svega mora dati resenje konacnom statusu”.

Mimoza Kusari kaze da je proces ispunjenja standarda je jedini put za resenje konacnog statusa Kosova: “Resenje statusa Kosova je bilo dobro predstavljeno preko standarda za Kosovo i to su vlada, politicke partije, institucije i svi Kosovar prihvatili kao najbolji moguci nacin da se resi finalni status Kosova”.
XS
SM
MD
LG