Dostupni linkovi

Julska klasa regruta nije stigla u kasarne


RSE
Odluku o odgađanju obuke julske klase regruta, federalni ministar odbrane, Miroslav Nikolić, donio je nakon bezuspješnih pokušaja da se kroz federalni budžet osigura potreban novac za smještaj, hranu i obuku regruta. Manjak sredstava u logistici najviše su i do sada osjetili regruti, kojih još ima na obuci. Na hranu, kažu, uglavnom troše svoj novac, a kući idu autostopom.
VOJNIK 1
Ako imamo novca, kupimo negdje drugo, ako ne, onda to pojedemo i šta ćemo.
VOJNIK 2
Same starješine, zavisno od njihovog nivoa, mogu dosta da učine. I, ustvari, rade puno za nas. Ako su u situaciji da nam pomognu, onda nam pomognu koliko mogu, odnosno koliko je u njihovoj stvarnoj mogućnosti.
VOJNIK 3
Osjeti se ta situacija. To je normalno nakon svega ovog dešavanja - to šta se dešava i u državi, normalno, mora i vojska osjetiti. I mislim da se to treba popraviti više jednom - da se stane, da imamo više tu jednu zajedničku vojsku BiH.
RSE
Ako manjak novca potraje, moglo bi se desiti da u kasarnama Vojske Federacije ne bude više uopšte regruta do kraja ove godine, upozorava ministar Nikolić.
NIKOLIĆ
Moglo bi se desiti, ukoliko ne stvorimo uvjete za njihov prihvatanje, da će to biti jedina mogućnost - donošenja odluke. Međutim, problem je jedan u tome što smo mi odgovorni za njihov prihvat, brigu, skrb o njima, njima treba, na kraju-krajeva, zamijeniti obitelj u jednoj dobroj mjeri u skrbi. A s druge strane, nemamo mogućnosti uticati na veća finansijska sredstva za tu namjenu, a niti donijeti odluku o ogađanju. Odluka takve vrste je na Ministarstvu obrane BiH i na Predsjedništvu.
RSE
U Federalnom ministarstvu odbrane priznaju da bi novca bilo više da je na vrijeme završeno planirano smanjene broja vojnika iz profesionalnog sastava. Ti ipak ne bi riješilo problem, kaže Nikolić, jer je federalni budžet u cjelini u deficitu, pa tako i vojni dio. Dugoročno rješenje moglo biti služenje vojnog roka u civilu, a za to već postoji zakonska mogućnost.
NIKOLIĆ
Prvi naraštaj takvih prigovarača savjesti, kako se to često kaže, već je na služenju. Mi smo takvu mogućnost ugradili i u Zakon o obrani Federacije BiH, tako da ne postoje neke zakonske prepreke tomu. Federalno ministarstvo obrane izdalo je instrukciju na koji način ostavriti ta prava. Možda javnost nije dovoljno upoznata i ja to prihvatam kao jednu realnost. Međutim, novak - vojni obveznik, odmah pri onom prvom upisu u vojnu evidenciju, može birati da li će služiti klasično, znači popunjava jedan obrazac u kojemu mu se nudi mogućnost klasičnog služenja ili ovog alternativnog, civilnog služenja. Znači, sve zakonske pretpostavke su otvorene. Jedina manjkavost mislim da je da javnost nije dovoljno informirana.
RSE
Oko 1.000 mladića već se prijavilo za civilno služenje vojnog roka. Za tako nešto se, međutim, još nije prijavilo dovoljno institucija, koje moraju, ako prihvate regrute, snositi i dio troškova za to. I dok politčari ne znaju kako i odakle osigurati novac, vojnici se snalaze kako su i navikli.
VOJNIK 4
Stanje u federalnoj vojsci je tako kako jeste. A da li se moglo nešto učiniti na vrijeme ili se nije moglo učiniti na vrijeme, to je sve stvar politike, pa nije u mojoj nadležnosti da komentarišem. Moje je samo da uradim ono što mi je naređeno i da nađem sredstva i vrijeme da obezbijedim da se uradi to na način kako treba da se uradi.
XS
SM
MD
LG