Dostupni linkovi

Centar svijeta


RSE
Most je značajan datum u historiji Mostara, ali i BiH u cjelini, izjavio je nakon razgovora sa studentima iz istočnog i zapadnog dijela Mostara Visoki komesar za Evropsku uniju, Kris Paten.
PATEN
Simbol je to nade za budućnost, budućnost za koju ja doista strasno vjerujem da će BiH vidjeti kao dio velike porodice Evropske unije.
RSE
Paten je zajedno sa Visokim predstavnikom u BiH, Pedijem Ešdaunom, razgovarao sa predstavnicima studentskih organizacija o aktuelnim problemima u BiH, i u tom kontekstu o obnovi Starog mosta kao simbola multikulturalnog Mostara. Ešdaun je zatražio od mladih Mostara da se aktivnije uključe u rješavanje poroblema BiH, istaknuvši kako budućnost ostaje na njima.
EŠDAUN
Ne mislim da vas sadašnja generacija koja se nalaze u politici može dovesti čitavim putem u Evropu. To je ljudski, jer su njihove osobe skoncentrisane uglavnom na ono što se događalo u ratu. A vi se trebate koncentrirati na ono što će se dogoditi u budućnosti. I sve dok se ne izmijene ti donosi, nema puta ka Evropi.
RSE
U poslijepodnevnim satima, zajedno sa predstavnicima 50 delegacija, Ešdaun i Paten obišli su stari dio grada. Zajedničkom slikanju bio je prisutan i ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore, Vuk Drašković, koji je u Mostar doputovao sa predsjednicima Srbije i Crne Gore, Svetozarom Marovićem i Filipom Vujanovićem.
DRAŠKOVIĆ
U jednom vremenu bezumlja, rušeći ovaj most, bezumni ljudi su srušili vekovne spone između nas ovde. Bez obzira na naciju, bez obzira na jezik i veru, Mostar je bio primer tolerancije, najboljih odnosa prijateljstva između svih. I obnavljajući ovaj most mi, nadam se, obnavljamo ono najlepše iz naše prošlosti idući u evropsku budućnost.
RSE
Mostarski most bit će o ostat će simbolom tolerancije, naglasio je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. Na pitanje koliko je doista hrvatska moralna odgovornost za rušenje Starog mosta, Mesić je rekao:
MESIĆ
Ne znam da li možemo optuživati Hrvatsku. Ja sam za to da se krivnja individualizira, da se utvrde krivci i da odgovaraju ne samo za Most, za sve ono što su učinili a nije bilo dozvoljeno.
RSE
U Mostaru se na svakom koraku vidljivi pomaci, naglasio je nekadašnji administrator Evropske unije u Mostaru, Hans Košnik. Komentirajući otvaranje Mosta, Košnik je podvukao:
KOŠNIK
Za ove nove Mostarce koji su zadnjih deset godina došli u Mostar Most nema veliki značaj, ali isto tako može postati veoma značajan. Stari most je bio veza između Zapad i Istoka, a ovaj novi mora da znači vezu između današnjice i sutrašnjice.
RSE
Najmanje 50 visokih delegacija: pet predsjednika država, dva premijera, dva princa, te predstavnici brojnih međunarodnih organizacija prisustvovat će svečanoj ceremoniji otvaranja Mosta. U kasnim poslijepodnevnim satima u Mostar je doputovao i britanski princ Čarls.

Prema zadnjim informacijama, sve je spremno za otvorenje Starog mosta. Ceremonijal će početi u 21 sat, kada će horovi Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, Omladinskog hora Zenica, Gradskog hora Mostar izvesti bh. himnu, dok će istovremeno trubači na kulama napraviti svojevrstan muzički most, koga će slijediti iz svjetlosti Most. Ceremnijal završava u 23 sata izvedbom pjesme Olivera Dragojevića “Vjeruj u ljubav”, koju će izvesti svi solisti - učesnici manifestacije. Nakon toga slijedi zvonjava crkvenih zvona, te ezan. Na kraju ceremonijala bit će priređen i veličanstveni vatromet.
XS
SM
MD
LG