Dostupni linkovi

San dug 13 godina


RSE
Mostar ponovo živi - najjednostavniji je i najslikovitiji opis atmosfere u gradu dva dana prije otvaranja Starog mosta. O financijskim problemima više niko ne želi da sluša. Traži se prikladan hlad tokom dana i mjesto više na mostarskim terasama - obavezno bliže Starom mostu. I onda počinju komentari: Je li novi u potpunosti odgovara Starom? Je li Hajrudinov bio ljepši? Hoće li moći doživjeti godine Starog?

Ali, bez obzira na polemike koje potraju dugo u noć, Mostarci se slažu u jednom: i novi je Stari.
MOSTARAC
To će uvijek biti Stari most. Samo što je sada u nekom novom vremenu i u jednom vremenu kada smo svi bili svjedoci njegove obnove.
RSE
Dok se ceremonija otvaranja bliži, stare dućandžije u Kujundžiluku sve su zadovoljnije. Turisti dolaze iz svih krajeva svijeta i treba ih primiti kako priliči gradu. S porastom turizma, mnogi ubrazno obnavljaju svoje znanje stranih jezika. Ovdašnje šaljivdžije tome nisu mogle odoljeti, a najveći od njih, autor zbirke Mostarske liske, Luko Raljević, neke anegdote je i zapisao.
RALJEVIĆ
Unuk dolazi kući i vidi staru nenu, nanu ili babu, kako kome odgovora, i pita je: “A gdje su mi stari?” A kaže: “Materetina i otac su ti otišli na taj kurs, vječito vise tamo, uče nekog vraga.” “A đe je dedo?” “Pa i dedo”, kaže, “upiso.” “A dobro, neno”, kaže unuk, “kad će se vratiti?” Kaže nena: “I don’t know!”
RSE
Engleski, italijanski, njemački jezik, najčešće se iz grupa stranih čuju na ulicama grada, ali i švedski, norveški i danski, s obzirom na brojnu mostarsku dijasporu koja je ove godine svoj godišnji odmor u cijelosti odlučila posvetiti Mostaru.
Grad je prošaran i zelenim i plavim uniformama pripadnika specijalnih snaga MUP-a iz svih krajeva BiH, koji budno paze na sigurnost - i malo pričaju. Mnogo govorljiviji su umjetnici, koji se, poput poznatog dubrovačkog trubadura Ibrice Jusića, odlučuju na koncert više za Mostarce, poneseni gradom koji na najbolji način dokazuje da još uvijek živi.
JUSIĆ
To se ne može opisati. Što bih vam god rekao, moglo bi ispasti prepatetično. Samo mi je drago da sam odsanjao jedan san koji sam sanjao punih 13 godina, jer kad je Stari most bio srušen mislio sam da loše sanjam. Pa onda sam sanjao da se ponovno rodim - i, što bi rekao onaj nesretni trebinjski gradonačelnik, dobili smo sada novi, ljepši i stariji Most.
RSE
Mnogi će slaviti 23. juli. Stari most slavit će i 300 planinara, koji pješke iz Bihaća stižu na svečanu ceremoniju otvaranja Mosta; nekoliko stotina zanatlija iz Visokog, koji kuju najveću džezvu na svijetu kako bi svi zajedno ispili mostarsku kafu; slavit će i brojni umjetnici i turisti, koji proteklih mjesec dana opsjedaju grad; slavit će BiH, cijeli svijet. Ali, prije svega, slavit će Mostarci koji od Mosta očekuju najviše - da zadrže život u njihovom gradu.
XS
SM
MD
LG