Dostupni linkovi

Kome treba rezolucija o saradnji s Tribunalom?


RSE
Rezolucijom o saradnji s Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu, usvojenom u Narodnoj skupštini, zatraženo je od Vlade RS-a da odmah preduzme sve potrebne mjere da bi se ispunile obaveze prema Sudu kako je to propisano Zakonom o saradnji s Haškim tribunalom. Podsjećamo da su Rezolucijom svi optuženi za ratne zločine pozvani da se odmah predaju organima vlasti RS-a, jer će, u protivnom, rizikovati da budu uhapšeni, što je obaveza koju moraju da sprovedu Policija RS-a ili SFOR, djelujući u okviru svog ili međunarodnog mandata.

Zbog čega je potrebna rezolucija kada je već na snazi zakon? Opozicija misli da je Čaviću bila potrebna podrška Skupštine da bi učvrstio svoju poziciju kao novi lider SDS-a. Stav potpredsjdenika SDP-a BiH, Slobodana Popovića:
POPOVIĆ
Pokušava na ovaj način da pozove u pomoć Narodnu skupštinu da bi ojačao svoju poziciju i ono što misli da treba da se radi u RS-u na realizaciji zahtjeva koji su toliko puta ponavljani da ih stvarno više ne vrijedi ponavljati.
RSE
Rezolucija je pokušaj da se svi Srbi iz RS-a ne učine odgovornim, odnosno nije prihvatljivo da se krivica za dokazane ratne zločine identifikuje s narodom kojem pripada počinilac, objašnjava predsjednik RS-a, Dragan Čavić.
ČAVIĆ
Procjenjuje se da ima oko milion i 200 hiljada Srba u RS-u. Možemo li mi sebi dozvoliti taj komfor, bez obzira na prošlost iz nas, da milion i 200 hiljada Srba nose teret? Ne možemo.
RSE
Rezolucijom Vlada priprema prijedlog zakona kojim bi se konstituisao institut RS-a za ratne zločine, koji bi stručno i nepristrasno istraživao, dokumentovao, istorijski vrednovao sve počinjene zločine, kaže Čavić.
ČAVIĆ
Ne mislim da s ovom rezolucijom idemo u agoniju. Naprotiv. Mislim da stvaramo politički prostor da kao RS dobijemo konačno legitimitet da smo sposobni da radimo pravično, primjenjujemo pravičnost kao normu u zaživljavanju pravde. A to znači da jednako vrednujemo sve ono što je učinjeno loše, a posebno da se obratimo, posebno da pokažemo da smo sposobni da to uradimo kada je to radio neko od naših sunarodnjaka.
RSE
Nepristrasna istraga, dokumentovanje i istorijsko vrednovanje svih počinjenih ratnih zločina treba da se obavi na nivou BiH, ne samo RS-a, ako želimo istinu i pomirenje, kaže Muharem Murselović, poslanik Stranke za BiH.
MURSELOVIĆ
Ne vidim zašto bi to radio institut RS-a. Trebao bi, prije svega, ima dosta materijala, da istražuje samo zločine koji su se desili na teritoriji RS-a. A ako treba formirati institut, onda bi trebalo da se formira institut na nivou BiH, pa bi to bila logična stvar.
RSE
Direktor sarajevskog instituta za istraživanje ratnih zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, Smail Čekić, podržava formiranje sličnog instituta RS-a, koji je predviđen Rezolucijom, ali nije siguran da li će bez OHR-ove sile, koja je primjenjivanja u slučaju Komisije za Srebrenicu, taj institut doći do relevantnih dokumenata.
ČEKIĆ
To je, vjerovatno, neka preporuka koja ne obavezuje nikoga. S obzirom na veliki broj zločina koji su izvršeni, moj stav je da treba podržati formiranje jedne takve ustanove - jasno, pod uslovom da na jedan multidisciplinaran način istražuje sve oblike zločina. Rezimirajući dosadašnju praksu, sve je to upitno, jer kad su u pitanju relevantna dokumenta, teško je do njih doći.
RSE
Rezolucija je pokušaj da se utiče na javnost RS-a, koja 80 posto ne želi saradnju s Haškim tribunalom, dok optužene za ratne zločine smatra narodnim junacima, tvrdi potpredsjednik SNSD-a, Krstan Simić. Rezolucijom je predsjednik RS-a želio da otvori i pitanje pomirenja svih naroda na prostoru bivše Jugoslavije, kaže Simić.
SIMIĆ
Pitanje kojim je sigurno važno za prostor BiH, pa čak i država u okruženju koje su nastale na prostoru bivše Jugoslavije njenim raspadom, je pitanje stvarnog pomirenja - potrebno je sagledati ratne zločine objektivno, jednostavno od njih se distancirati i te zločine definisati kao zločine radi saznanja da nam se to više nikad ne dogodi.
RSE
Rezoluciju u Skupštini trebalo je da predloži SDS, kako bi pokazao kako je iz jednog ratnog stanja prerastao u narodnjačku partiju, kaže Simić.
SIMIĆ
Ja bih volio da je ovakva jedna rezolucija došla iz SDS-a, pa onda ušla u Skupštinu, jer ipak ne možemo se mi poistovjetiti svi sa nekim političkim segmentima događanja koji su bili. Svi ovi ljudi koji su na izvjestan način optuženi bili su članovi SDS-a. Jednostavno, mi moramo imati partije koje će iz jednog ratnog stanja prerasti u narodnjačke partije, kao što danas imamo događaje u Hrvatskoj, gdje bar prvi koraci gospodina Sanadera nagovještavaju nove odnose u jednoj nacionalnoj partiji - i mislim da bi takav jedan stav SDS-a danas bio dobra poruka.
RSE
Ova rezolucija predstavlja mali korak u hodu ka pomirenju, kaže predsjednik RS-a, Dragan Čavić.
XS
SM
MD
LG