Dostupni linkovi

Izborne kalkulacije HDZ-a


RSE
Predsjednik Liberalne stranke, doktor Ivo Banac, kaže da se oporba priprema za takvu mogućnost i to potkrepljuje Sporazumom o izbornom koaliranju LS-a, Hrvatske narodne stranke i Libre. Profesor Banac smatra da se HDZ pribojava predsjedničkih izbora nadajući se da bi izgledi njegovog kandidata bili veći ako bi se predsjednički izbori održali istovremeno s lokalnim.
BANAC
Rekao bih da se vjerojatno neki dijelovi HDZ-a plaše da može doći, što je gotovo sigurno, do pobjede predsjednika Mesića na predsjedničkim izborima i da će se to onda negativno reflektirati na izglede HDZ-a u lokalnim izborima u svibnju. Ako se to održi istog datuma, ako predsjednički i lokalni izbori budu u prosincu, onda se mogućnost takvog negativnog efekta po njih znatno umanjuje.
RSE
Gotovo identično misli i Milanka Opačić, potpredsjednica SDP-a, najjače oporbene stranke.
OPAČIĆ
Naprosto nam je jasno zbog čega oni pokušavaju ići sa takvom taktikom, jer oni nemaju jasnog predsjedničkog kandidata koji može biti pravi konkurent Stipi Mesiću. Očigledno misle na ovaj način upregnuti sve svoje snage kako bi svoje biračko tijelo podigli na noge i kako bi onda bar neke šanse imao kandidat koji će biti iz HDZ-a.
RSE
Boris Blažeković, glasnogovornik Hrvatske narodne stranke, drži da objavom ideje o mogućim zajedničkim lokalnim i predsjedničkim izborima HDZ propitkuje raspoloženje javnosti.
BLAŽEKOVIĆ
Da to nismo imali samo jedan probni balon koji je putem glavaša ispustio HDZ? Smatramo da je to čak i u određenom smislu zakonski nemoguće. To nije nikakva štednja, to je poskupljenje, kompliciranje i nejasnoća. Znate i sami da stranka na vlasti puno toga može učiniti što i ne mora biti baš dovoljno transparentno, ili dovoljno u skladu sa nekim propisima.
RSE
Poznati stručnjak za ustavno pravo, redovni profesor na Pravnom fakultetu u Osijeku, doktor Zvonimir Laus, smatra da opravdanje kako bi zajedničkim izborima uštedjeli 100 milijuna proračunskih kuna ne bi trebao biti razlog da se oni spoje.
LAUS
Nisam sklon tom razmišljanju, jer racionalizacija sustava nije sama po sebi svrhom. Inače je jedan evropski standard, ali i opće izborni, da se što češće izlazi na izbore, a ne da se izbori zbijaju i na taj način remeti kontinuirani napor da građani aktivno sudjeluju u vlasti. Ako izbore svedete na jedan datum onda je to jedna formalnost.
RSE
Hrvatska ima tri Zakona o izborima, posebno o parlamentarnim, lokalnim i predsjedničkim. Po Zakonu, lokalni se izbori održavaju u trećem tjednu svibnja svake četvrte godine. Bude li HDZ ustrajao na spajanju predsjedničkih i lokalnih izbora, prije toga morati će promijeniti Zakon.
XS
SM
MD
LG