Dostupni linkovi

Situacija na Kosovu poboljšana, ne i stabilna


„Verujem da je situacija poboljsana i mirna, ali ne mogu reci da je situacija u ovom regionu stabilna“, rekao je admiral Fajst, isticuci kako smatra da je vecina gradjana sada vec shvatila da je martovsko nasilje ogroman korak unazad. On je podsetio da NATO moze uputiti hiljade trupa na Kosovo, ali ne moze da spreci ubice da jedni druge napadaju. Zamenik komandant NATOa za Evropu je istakao da etnicke zajednice na Kosovu treba da nauce da zive zajedno.

Prema njegovim recima NATO je preduzeo mere kako bi misija KFORa na Kosovu bila efikasnija, sto je i lekcija koju je NATO naucio tokom martovskih nemira: „Mi smo verovali da je narod na Kosovu na pravom putu, a onda iznenada videli smo da to nije tacno“, kaze admiral Faist, ocenjujuci da je nasilje u martu bilo veliko iznenadjenje.

Odgovarajuci na kritike organizacije Amnesti Internesenl, da KFOR nije uspeo da zastiti manjine i spreci martovsko nasilje, admiral Fajst je rekao da je lako kritikovati: „Ja ne kritikujem ni KFOR ni UNMIK, iako su to razlicite organizacije, ali KFOR je NATO i njega cine zemlje clanice. NATO je ovde da podrzi narod Kosova u cilju mirovnog razvoja“, izjavio je Fajst, dodajuci da ukoliko narod Kosova ne zeli miran zivot onda je KFORu tesko da brzo deluje.

Prema njegovim recima da nije bilo trupa KFORa u martu bi izbio gradjanski rat. Admiral kaze da je puno faktora uticalo na nezadovoljstvo ljudi, kao sto su pitanje neresenog statusa, teska ekonomska situacija, nezaposlenost, organizovani kriminal, sto je eksplodiralo u martu.

Zamenik komandanta NATOa za Evropu je izrazio uverenje da je vecina gradjana na Kosovu naucila lekciju da se mart vise ne sme ponoviti. On je istakao da ce NATO nastaviti da podrzava Kosovo, te da ne postoji plan za povecanje ili smanjenje broja trupa KFORa na Kosovu.
XS
SM
MD
LG