Dostupni linkovi

Višak od 3000 policajaca


RSE
U odnosu na evropske standarde, policijske snage u BiH u ovom trenutku obavljaju osnovni posao javne bezbjednosti dosta kvalitetno. Međutim, još uvijek nisu dostigle standarde koji se odnose na proces i organizaciju rada, tehnološki nivo i finansijsku samoodrživost, ocjena je Bernarda Prestela, jednog od autora izvještaja, odnosno funkcionalnog pregleda policijskih snaga u BiH.
PRESTEL
Govoreći o upravljanju policijskim snagama, danas u mnogim slučajevima nema jasnog razgraničenja između političke supervizije i praktičnog rukovođenja policijom. Zatim, slabosti se ogledaju u inforamtivnom sistemu - u pristupu različitim bazama podataka. Kada je u pitanju opšta organizacija - slaba tačka jeste previše nivoa organizacije, što je preskupo. Druga slaba tačka jeste nerazvijena centralna struktura policije. Borba protiv organizovanog kriminala, terorizma, trgovine drugom, u svakoj evropskoj zemlji vodi se na državnom nivou. Ovdje je počela sa radom SIPA, Državna agencija za istrage i zaštitu, ali to se još treba nadograditi.
RSE
Šef delegacije misije Evropske komisije, Majkl Hamfris (Michael Humphreys), kaže da izvještaj potvrđuje da u BiH postoje profesionalne, sposobne i poslu predane policijske snage.
HAMFRIS
Međutim, s druge strane, evidentna je potreba za daljim promjenama i reformama. Kao krajnji rezultat trebali bi doći do jednog dobrog balansa -između centralizovane strukture i decentralizovanih dijelova. Cjelokupna reorganizacija bh. policije bit će predmet rada nedavno osnovane komisije za reformu policije.
RSE
Ministar sigurnosti BiH, Bariša Čolak, izrazio je, pak, nadu da za reformu bh. policije neće biti potrebno više od pet do šest godina.
ČOLAK
Za građane ove zemlje svakako da će se rekonstruiranje policije smatrati ključnim pokazateljem spremnosti nas, evo i bh. političara, da uradimo sve što je moguće, odnosno sve što je potrebno da BiH otvorimo put pristupa Evropskoj uniji i NATO-u.
RSE
U odnosu na evropski prosjek, po kojem na tri stotine stanovnika dođe jedan policajac, u BiH postoji višak od 3000 policijskih službenika. Danas je naglašena neophodnost usvajanje socijalnog programa, kako bi se proces smanjenja policijskog osoblja bezbolno završio.
XS
SM
MD
LG