Dostupni linkovi

NATO-RS: 22-0


RSE
Bosna i Hercegovina ima punu podršku NATO-a i Evropske unije na njenom putu ka evroatlantskim integracijama, poručili su poslije današnjeg susreta generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza, Jap de Hop Shefer, i visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i sigurnost, Havijer Solana - i nakon susreta sa članovima Predsjedništva BiH, i poslije sastanka sa Vijećem ministara BiH, i na kraju svoje posjete Sarajevu. Solana je istakao da predstoji nova faza odnosa BiH i ove dvije organizacije.
SOLANA
Smatram da odnosi vaše zemlje sa obje organizacije postaju sve intenzivniji - i mi gledamo na budućnost sa velikom nadom. Nastavit ćemo da budemo uključeni u sve postojeće programe, kako bi se studija izvodljivosti što prije okončala, te započeo projekat stabilizacije i pridruživanja. Zadovoljni smo da je do sada proslijeđen veliki paket zakona koji će uputiti ovu zemlju u tom smjeru. NATO i Evropska unija nastavit će da budu ovdje kako bi ostvarili vaš san - članstvo u Evropskoj uniji i u Sjevernoatlantskom savezu. RSE
Generalni sekretar NATO-a, Jap de Hop Shefer, također je potvrdio da Sjevernoatlantski savez i Evropska unija ostaju opredijeljeni u davanju pune podrške Bosni Hercgevini na putu ka evroatlantskim strukturama.
SHEFER
Znate da su šefovi država i vlada NATO-a u Istanbulu donijeli odluku da se krajem godine mandat SFOR-a okonča, ali to ne znači da NATO napušta BiH. NATO će podržavati operacije snaga Evropske unije, imat će štab u Sarajevu, te će i dalje davati savjete u procesu reforme odbrane.
RSE
Generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza dodao je da je puna saradnja sa Haškim tribunalom i dalje od velikog značaja, za što su, prije svega, odgovorne bh. vlasti.

Visoki zvaničnici međunardne zajednice nisu mogli izbjeći pitanje: zašto SFOR do sada nije uhapsio najtraženijeg haškog bjegunca, Radovana Karadžića? Generalni sekretar NATO-a nije prihvatio kritiku na račun SFOR-a.
SHEFER
SFOR je uradio sve što je mogao i još uvijek to radi, kako bi podržao bosanske vlasti u lovu na ljude kao što je to Karadžić i ostali. Ali, svi imaju odgovornost za hapšenja. Međutim, također je dobro poznato da je Republika Srpska najodgovornija što to nije urađeno.
RSE
Oglasio se potom i Havier Solana, koji se osjetio prozvanim.
SOLANA
Da budem do kraja jasan - NATO je u RS-u uhapsio najmanje 22 ratna zločinca, RS niti jednog.
RSE
Visoki predstavnik, Pedi Ešdaun, nakon svega kaže da njegovoj odluci da smijeni 59 zvaničnika iz RS-a nema šta dodati ni oduzeti, kada je u pitanju pritisak na vlasti tog entiteta da sarađuju sa Haškim tribunalom.
EŠDAUN
Postoje dobri razlozi zašto su neki ljudi na toj listi, a zašto neki nisu - tačka i kraj priče.
RSE
Ambasador Ešdaun je dao podršku SFOR-u za obavljeni posao i zatražio od vlasti RS-a da urade ono što svi od njih očekuju da urade.
XS
SM
MD
LG