Dostupni linkovi

A država?


RSE
Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapic, je rekao da osim donošenja državnih simbola Crna Gora ide u susret 100 godina od donošenja ustava i 100 godina parlamentarizma. Krivokapić je podsjetio na staru Crnu Goru čiji su simboli danas vraćeni. Ona Crna Gora, kako je kazao, odgovorila je na izazov vremena i bila simbol slobodne Evrope.
KRIVOKAPIĆ
Ova Crna Gora je 90. godine odgovorila na izazov vremena: stala pod ovu zastavu i odbranila novu Crnu Goru. Prvi put je zastava pod kojom smo ratovali bila protiv rata, zastava odbrane multietničke Crne Gore. Zastava odbrane mira, stabilnosti Crne Gore i Crne Gore 21. vijeka i zato je ta zastava osvojila sve u Crnoj Gori. Neka pravda, čojstvo i junaštvo opet budu osnovni zakon u Crnoj Gori kao što je vazda bilo, neka bude srećno osvajanje slobode. Nek se zavijori na East riveru i u Briselu. Srećno vam bilo!
RSE
Predsjednik Skupštine je potom pozvao okupljene gradjane.
KRIVOKAPIĆ
Izvolite, da se počastimo. Vrata parlamenta: kolika su, da su – otvorena su.
RSE
Podizanju zastave ispred skupštine, osim gradjana i poslanika, prisustvovali su i pojedini ministri crnogorske Vlade. Jedan od njih Igor Lukšic prenio nam je svoje emocije:
LUKŠIĆ
Moram da priznam da se osećam vrlo, vrlo ponosno i pomalo mi je čak, ova rasprava u skupštini sada deplasirana, iako su to sve važne stvari, uključujući i završni račun i Predlog zakona o investicionim fondovima koji branim ispred ministarstva finansija... Ali, u poredjenju sa ovim, to je zaista čista tehnika i moram priznati da sam vrlo ponosan i veoma mi je drago da se ovoliki broj gradjana okupio danas, jer ovo je ipak, na neki način jedan simboličan, ali istorijski čin.
RSE
Crna Gora je dobila državne simbole. A državu?
LUKŠIĆ
Dobiće i državu.
RSE
A kako su podizanje zastave ispred crnogorskog parlamenta doživjeli prisutni gradjani?
GRADJANIN
Puna su srca ljubavi i zadovoljstva svih ljudi koji žele Crnu Goru kao multikulturnu, multietničku, zajednicu zasnovanu na prosperitetu, nadi i budućnosti.
GRADJANKA
Ne da sam odusevljena, nego sam zbunjena i srećna što danas možemo da vidimo sopstvenu zastavu i da se radujemo tom činu.
GRADJANIN 2
Sve što krene, mora i da se završi. Kad, tad – biće Crna Gora. I ova zastava i himna i sva obilježja crnogorske države treba da idu ka cilju. Koliko god partija bilo, mora biti jedna ideja, a to je državna ideja.
GRADJANIN 3
1918. godine smo izgubili i ime i prezime i zastavu i sve. I mi i Makedonci i Bosna i Hercegovina. Vrijeme je da se i nama vrate naši simboli.
XS
SM
MD
LG