Dostupni linkovi

Demokratski napredak u izgradnji međuetničkih odnosa


“Dogovor sadrzi pozitivne aspekte, koji pokazuju da ima demokratskog napretka u izgradnji medjuetnickih odnosa”, izjavila je za Radio Slobodna Evropa portparol UNMIKa, Mehtild Heneke. Lideri su od UNMIKa zatrazili formiranje Ministarstva za zajednice, ljudska prava i povratak. Heneke kaze da UNMIK pozdravlja takvu inicijativu i da ce sada uslediti razgovori: “Povodom pitanja osnivanja ministarstva Unmik pozdravlja inicijative u cilju poboljsanja okruzenja za povratak. Kao sto se standardima predvidja, jacanje struktura Privremenih institucija, koje se bave pitanjima zajednica i povratka na centralnom nivou, je vec dugo prioritet za UNMIK. Sada ce uslediti rasprave sa svim stranama o predlozenom ministarstvu”, kaze Mehtild Heneke i istice da je UNMIK zadovoljan sto ce sa odgovornim kosovskim liderima raditi u realizaciji procesa povrtaka.

Portparol vlade Kosova Mimoza Kusari kaze da se odluka o formiranju novih ministarstava treba usvojiti u paketu, sto ce desiti kada se formira nova vlada, nakon parlamentarnih izbora u oktobru: “Pre formiranja novih ministarstava potrebno je sprovesti otvorenu debatu, jer se u parlamentu razgovara o izmenama Ustavnog okvira, a nakon toga ce se razmatrati zakon o vladi koji ce obuhvatiti nova ministarstva. A na kraju svega potrebno je da tu odluku odobri sef UNMIKa”, kaze Kusari.

Pitanje povratka raseljenih je rezervisana vlast UNMIKa, a trenutno se tim pitanjem u vladi Kosova bavi medjuministarski koordinator za povratak, cija su ovlascenja ogranicena.

Dragisa Krstovic, sef koalicije “Povratak”, kaze da ce se formiranjem Ministarstva pitanje povratka efikasnije resavati. On smatra da ce sef UNMIKa pozitivno odgovoriti na zahtev albanskih i srpskih lidera:
“Ministarstvo bi dobilo sredstva i to poprilicna, kojima bi vrlo efikasno moglo da se resava ovo vrlo znacajno pitanje. Sada je na potezu specijalni predstavnik generalnog sekretara (SPGS), koji bi odobrio formiranje tog ministarstva. Mislim da nema problema s obzirom da se radi o stvari koja nije sporna izmedju predstavnika albanske zajednice i predstavnika Srba. To je stvar koja je gotova, obo je samo formalnost i mislim da tu nece biti nikakav problem”.

S druge strane pojedini srpski predstavnici osudjuju dogovor predstavnika Albanaca i Srba. Poslanik koalicije “Povratak” i clan Srpskog naiconalnog veca, Randjel Nojkic kaze da su potpisivanjem deklaracije o osnivanju Ministarstva za zajednice, ljudska prva i povratak Srbi direktno prihvatili odgovornost za funkcionisanje kosovskih institucija i prenos nadleznosti:
“Cinom ne potpisivanja od strane medjunarodne zajednice oni su preuzeli odgovornost za prenos nadleznosti. Vrlo lako moze da se desi da ce predstavnici medjunarodne zajednice sutra, kada budemo postavili problem prenosa nadleznosti, oni kazati pa gospodo vi ste to zahtevali zajedno sa Albancima”.

Dragisa Krstovic se slaze s cinjenicom da je u pitanju prenos nadleznosti, ali istice da ne treba praviti paniku. On istice da upravo UNMIK pet godina nista nije uspeo da uradi u procesu povratka. Krstovic kaze da ce ministar biti kosovski Srbin: “Mi smo u proteklih pet i nesto vise godina imali to ovlascenje rezervisano za UNMIK, ali nismo imali nikakve rezultate. Zasto ne bismo sada taj deo rezervisanih ovlscenja za UNMIK preneli na ministarstvo, tim pre sto ce ministar biti Srbin. Prema tome ne vidim nikakvu paniku zbog toga, naprotiv mislim da treba ocekivati neki napredak i konkretan rezultat, u svakom slucaju bolji nego sto su bili do sada”.
XS
SM
MD
LG