Dostupni linkovi

Put ka Evropi vodi preko Vašingtona


RSE
Boris Tadić, predsednik Srbije, izjavio je pre polaska da će u toku sedmodnevne posete SAD imati razgovore sa predstavnicima američke administracije, Kongresa i Senata: “Razgovaraću sigurno sa američkim državnim sekretarom Kolinom Pauelom, najverovatnije sa potpredsednikom SAD Dikom Čejnijem. Javnost će do tančina biti obaveštena o mojim razgovorima a imaćemo ih u apsolutno svim institucijama SAD”, rekao je Tadić.

Predsednik Srbije kao teme razgovora sa američkim zvaničnicima naveo odnose Srbije i Crne Gore, kao i odnose Srbije sa SAD, Kosovo i Metohiju, položaj Srbije u međunarodnoj zajednici i mnoge nerešene probleme koji su tištili ove odnose u prethodnim godinama.
TADIĆ
Mislim da nam predstoji jedan vrlo dinamičan period, težak period, period u kome ćemo morati donositi vrlo teške odluke, i zbog toga je važno da kao država, kao institucije, budemo pripremljeni za te što kvalitetnije odluke jer će one trasirati naš put prema evropskim integracijama u budućnosti i pokazati kapacitete države Srbije da rešava probleme koji su na međunarodnom planu veoma istaknuti.
RSE
Odlazak novoizabranog predsednika Borisa Tadića u SAD kao prvu zvaničnu posetu jednoj stranoj zemlji je dobar izbor, ocenjuje za naš program Jelica Minić iz Evropskog pokreta u Srbiji. Taj izbor ima svoj puni smisao, kaže Minićeva.
MINIĆ
Put ka Evropi koji je gospodin Tadić definisao kao prioritetan spoljnopolitički cilj naše zemlje u značajnoj meri vodi preko Vašingtona, jer nijedana zemlja koja je ušla u Evropsku uniju ili je postala kandidat za članstvo zapravo to nije moglo pre nego što je ušla u Partnerstvo za mir. I drugo, nama predstoje neka ozbiljna pitanja koja imaju strateški značaj kao recimo nalaženje jednog razumnog plana za Kosovo. U svemu tome SAD, naravno, igraju veoma važnu ulogu. I uopšte, organizovanje jednog sistematskog nastupa prema glavnim partnerima u svetu je nešto što nama već dugo ozbiljno nedostaje.
RSE
Predsednik Srbije će prisustvovati i sastanku Biznis foruma u Aspenu koji čine 500 najuticajnijih biznismena iz celog sveta, a u delegaciji se nalaze i domaći privrednici. Predsednik Srbije je najavio da će odmah po povratku iz SAD imati razgovore s Mišelom Barnijem, ministrom inostranih poslova Francuske.
XS
SM
MD
LG