Dostupni linkovi

Poludržavno-poluprivatno


RSE
Prvooptuženi za ubistvo premijera Đinđića Milorad Ulemek je odgovarajući na pitanje Sudskog veća i zamenika specijalnog tužioca ponovio da se sa Đinđićem sreo u noći između 5. i 6. oktobra 2000. godine na lokaciji u blizini Skupštine Srbije. Prema njegovim rečima Đinđić se interesovao šta Ulemek misli o događajima od 5. oktobra. Ulemek mu je odgovorio da smatra da je Milošević izgubio a da je narod pobedio i da nema opasnosti od intervencije policije protiv naroda. Ulemek je rekao da sa pokojnim Đinđićem nikad nije došao u sukob. Možda je između nas kada je izbila pobuna Jedinica za specijalne operacije bilo nerazumevanja u komunikaciji, ali to nije bio sukob. Sa premijerom sam imao korektne odnose naglasio je Ulemek. Takođe je sudskom veću rekao da je pred decembarske parlamentarne izbore 2000. godine imao kontakte sa premijerom i njegovim saradnicima u kancelariji Vladimira Popovića Bebe, nekadašnjeg šefa Biroa za komunikacije u vladi Zorana Đinđića. Tada je, kaže, od njega traženo da sugeriše kadrovska rešenja u MUP. Predložio sam generala Boška Buhu za načelnika beogradskog SUP, a Gorana Radosavljevića Gurija za komandanta Žandarmerije, rekao je Ulemek.

Ulemek nije želeo da otkrije imena dvojice policijskih funkcionera koji su ga neposredno posle atentata na Đinđića upozorili da se skloni i time mu, kako je rekao, spasili život, jer se jedan od njih još uvek nalazi u aktivnoj službi. Advokat optuženog Slobodan Milivojević:
MILIVOJEVIĆ
Suština uloge tužioca u ovom postupku je da dokaže da je optužnica tačna i da postoje dokazi za tvrdnje koje su optužnicom iznete. Suština odbrane je u tome da dokaže da to nije tačno. A iz pitanja koja su zamenici specijalnog tužioca postavljali ja ne vidim nikavku posebnu taktiku koja bi doprinela nekakvom iznenađenju ili promeni kursa u odnosu na onaj osnovni kurs koji je dat izrekom optužnice i načinom na koji je to predstavljeno u toku ovog krivičnog postupka.
RSE
Ulemek je pred sudskim većem i tužiocem opisao incidente koje je izazvao u diskoteci u Kuli i beogradskom klubu “Stupica”, kao i detalje oko pobune Jedinice za specijalne operacije. Nije želeo da govori o detaljima vezanim za prodaju 600 kilograma droge u zemlje regiona i Zapadne Evrope za koju je ranije optuživao neke saradnike premijera Đinđića, uz obrazloženje da je pokrenut predkrivični postupak. Tada sam mislio da je to državni posao ali sa današnjeg stanovišta to je bio poludržavni-poluprivatni posao, zaključio je prvooptuženi u procesu za ubistvo premijera Zorana Đinđića,.
XS
SM
MD
LG