Dostupni linkovi

Nema pomirenja bez pravde


RSE
Predstavnici udruženja žrtava rata u BiH nezadovoljni su odnosom međunarodne zajednice prema običnim ljudima u zemlji, a posebno prema žrtvama rata. Zainteresovanost stranaca samo za političare ne vodi nigdje BiH, a posebno ne pomirenju naroda, ocjenjuju.

U udruženju Pokret enklava majki Srebrenica i Žepa smatraju kako nema potrebe da Evropa i svijet govore građanima BiH kako treba živjeti, jer je suživot svih naroda i narodnosti vijekovima bio moguć. Potpredsjednica udruženja, Kada Hotić, smatra da su upravo evropske zemlje uticale da dođe do rata na prostoru bivše Jugoslavije.
HOTIĆ
Danas Evropa nas spašava, pa nam uvodi novine, pa nam donosi kojekakva ta evropska pravila, pa danas lijepo imamo kriminalce, pa imamo korupciju, pa imamo poslodavce koji izrabljuju radnu snagu, ne plaćaju im, mijenjaju svaki mjesec dana zaposlene radnike, pa imamo SIDU, pa imamo drogu, pa imamo bijeli svijet koji nas uči pameti kako mi ne znamo raditi, pa imamo Haški tribunal koji sudi ratnim zločincima, pa se i rasplaču kad zločinci se pokaju pa im žao što su uradili, pa im tako daju male kazne, pa obećavaju kako će se ratni zločinci izvesti pred lice pravde, možda za jedno pedesetak godina, jel kad-tad doći će, pa i ako pomru, hajd, nije bitno.
RSE
Predsjednica udruženja Pokret enklava majki Srebrenica i Žepa, Munira Subašić, smatra kako je zajednički život u BiH moguć tek kada bude postojalo pokajanje i izvinjenje, ali ne i pomirenje, jer se, kako kaže, narodi nisu ni s kim ni svađali.
SUBAŠIĆ
Ja kad sretnem poštenog Srbina, poštenu Srpkinju, s njima progovorim, popijem kafu, a sa zločincima ne želim nikad i nigdje ni da se sretnem, a kamoli šta drugo. Samo želim da zločinac odgovara za ono što je uradio.
Kako ću ja mojim unukama ko je ubio njihovog đedu? Imam unuku koja ima četiri godine. Ona mene pita: “Ko je, nano, ubio našeg deda?” Ja kažem.”Ubili Srbi.” A voljela bih da to tako ne kažem. Znam da svi Srbi nisu krivi za genocid u Srebrenici, isto kao što nisu krivi ni svi Nijemci za holokaust koji se desio u Njemačkoj. Ja bih voljela da te ubice dobiju ime, prezime, i da se zna da ne bismo slučajno sutra otišli u Evropu ili negdje sa takvim gledanjem.
RSE
Ocjena potpredsjednika Saveza logoraša RS-a, Slavka Jovičića, jeste da narodi optužujući jedni druge usložnjavaju i onako tešku situaciju u BiH. Jovičić tvrdi kako Ured Visokog predstavnika ne posvećuje dovoljno pažnje žrtvama rata, već isključivo liderima zemlje.
JOVIČIĆ
Oni su od danas do sutra. Znate, četiri godine dobar je bio mandat. Sad od Visokog predstavnika strahuju. Ne znaju hoće li ostati četiri mjeseca ili pet mjeseci, pa gledaju samo da pokradu ono što je ostalo i da ovaj narod opustoše. A sve ovdje što forsirate, samo pravite laboratoriju ljudske izdrživljosti. I sve probate što nikad ne biste u svojoj zemlji probali. Uvijek se pozivate na mišljenje naroda, a nikada niste razgovarali s narodom. Odete, možda, na neku farmu vašu, možda Visoki predstavnik ode, čizme - i misli dobio je simpatije u narodu. Naprotiv, gospodin predsjedavajući nek sjede sa gospodinom Paravcem, fino, na sjednici Predsjedništva. Čim onaj ode u Doboj, nesretnik tamo, odmah ospe paljbu na gospodina Tihića. Gospodin Tihić dočeka priliku iz nekog drugog mjesta - na njega. I mislite to će dovesti do pomirenja? Neće dovesti.
RSE
Portparol Haškog tribunala, Florens Hartman, prenijela je stavove glavne tužiteljice Tribunala u Hagu, Karle del Ponte:
HARTMAN
Kao tužiteljica, kao osoba zainteresovana samo za pravdu, želim da kažem narodu cijele BiH, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost i porijeklo: pravda je u vašem interesu. Ne može biti dugotrajnog mira ili pomirenja bez pravde. Šta god se desilo, šta god se desi, živjet ćete jedni pored drugih. Šta god o tome mislili, vaša djeca će se miješati. Pohađat ćete iste škole, igrati iste igre, ženiti se, imati djecu međusobno. Ne bi trebalo biti aprathejda, segregacije u BiH.
RSE
Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Sulejman Tihić, ocjenjuje kako je u BiH postignut značajan napredak u skoro svim oblastima, osim u hapšenju osumnjičenih za ratne zločine. Tihić smatra da se radi o ključnom pitanje, ne samo za BiH već i za regiju u cjelini.
TIHIĆ
Saradnja sa Haškim tribunalom jeste važna, bitan segment ukupnog odnosa prema ratnom zločinu. Međutim, daleko je važnije promijeniti odnos prema ratnom zločinu i zločincima u dijelu javnosti, kod dijela političara. Mi moramo ovdje procesuirati hiljade ratnih zločinaca, jer mnogi od njih se nalaze na veoma važnim pozicijama i dalje u društvu. Njima nije interes da mi idema naprijed, njima nisu interes evroatlantske integracije, njima nisu u interesu evropski standardi, jer njih nema tu.
RSE
Predstavnici udruženja žrtava proteklog rata u BiH smatraju da svi optuženi za ratne zločine moraju biti uhapšeni i izvedeni pred lice pravde, ali u Hagu. Oni ne vjeruju da domaće pravosuđe može suditi počiniocima ratnih zločina, jer nije za to osposobljeno. Ocjena je kako u zemlji još uvijek ne postoji politička volja za hapšenje osumnjičenih za ratne zločine, bez čega ne može biti pomirenja, te da se ne može govoriti o kolektivnoj krivici naroda, već isključivo o pojedinačnoj. Zajednička ocjena je da će BiH dobiti šansu da pristupi evroatlantskim integracijama tek kada sva tri naroda budu uvažavali jedni druge.
XS
SM
MD
LG