Dostupni linkovi

Pritisci na medije, ponovo


RSE
Nova HDZ-ova vlada vratila se na staru praksu političkih pritisaka na medije, pogotovo na Hrvatsku televiziju. Potpredsjednici Vlade, Andrija Hebrang i Jadranka Kosor, prednjače u telefonskim intervencijama urednicima i novinarima Hrvatske televizije. Krenulo se i korak dalje. “Izvještavanje novinara Zorana Šprajca je štetno po hrvatsko gospodarstvo, a uostalom on se ne preziva Šprajc nego Jovanović”, kazao je Hebrang pred koji dan na jednoj privatnoj televiziji. Kolega Šprajc se doista tako prezivao, ali kada je pred jedanaest godina došao na HTV iz svojih razloga uzeo je djevojačko prezime svoje majke. Pod prezimenom Jovanović nikada se nije bavio novinarstvom. “Nisam se bavio prebrojavanjem krvnih zrnaca”, kazao je tim povodom Hebrang.
HEBRANG
Nazvao sam ga Jovanović jer ga dulje znam pod tim prezimenom i to je čisti lapsus. Sada tek čujem da je to protumačeno na nacionalnoj osnovi, drugim riječima da je on srpske nacionalnosti. Pojma nisam imao da je srpske nacionalnosti, jer prezime Jovanović je i hrvatsko prezime. Imam puno prijatelja, i Srba i Hrvata, koji se prezivaju Jovanović i uopće ih ne dijelim.
RSE
“Na žalost, Hebrangu ovo nije prvi puta i nije u tome usamljen”, kaže sveučilišni profesor novinarsta Stjepan Malović koji za sobom ima dvadeset i pet godina dnevnog novinarskog staža.
MALOVIĆ
To sada postaje na neki način stil ophođenja Vlade sa medijima, a predsjednik Vlade tomu daje punu podršku. On je izjavio da je to takav način, ali da on to radi sa punom odgovornošću. To govori o tome na koji način Vlada shvaća svoje odnose sa medijima.
RSE
Informativni program HTV-a odmah je ustao u obranu svoga novinara, a danas će njegovi čelnici razgovarati i sa vladinim glasnogovornikom. Glavni urednik informativnog programa Vladimir Rončević očekuje da će tim sastankom sve biti riješeno, a skandal sa Hebrangovim prozivanjem kolege Šprajca on naziva “incidentićem”.
RONČEVIĆ
Znam da je ljeto i da je sezona kiselih krastavaca pa se onda od muhica prave slonovi i cepelini. Ja bih to nazvao incidentić. Ne želim napuhavati stvari, ali nakon jednog ovakvog razgovora bi se lopta tarebala spustiti na zemlju. Mi radimo svoj posao i zaista ćemo se truditi da budemo neovisni, ma šta neki mediji pisali.
RSE
Hebrangov ispad odskače svojim primitivizmom među aktualnim političkim pritiscima na HTV. Za Malovića je poslušnički odnos čelnih ljudi televizije, ali i njezinog vijeća koje nije reagiralo na pritiske:
MALOVIĆ
.... Pokazatelj koliko je još duboko ukorijenjeno ono “veži konja gdje ti aga kaže”. Treba slušati, a ako ne, priznati da slušaš, ali ipak biti na neki način vezan. Taj odnos se vidi i u drugim medijima, ne samo na televiziji. No, televizija je kod nas ipak najvažnija.
RSE
Za njega je slučaj autoceste kroz Liku bio paradigmatičan. “Trebala je biti puštena u promet 30. lipnja, ali dan ranije Vlada je priznala da radovi nisu gotovi”, podsjeća Malović
MALOVIĆ
Svaki prolaznik koji je vozio trasom buduće autoceste je vidio svojim očima da su zemljani radovi još uvijek u toku i da vijadukti nisu gotovi, da je teško očekivati da će biti gotova do 30. lipnja, ali mediji nisu objavili fotografije toga, nisu izvjestili kakvo je pravo stanje, sve dok se nije vlast oglasila i rekla da radovi neće biti gotovi. Ko je branio novinarima da sliku koju su objavili nakon toga, nisu objavili tri ili četiri dana ranije. Oni svoju ulogu shvaćaju kao prenositelja poruka Vlade, a ne kao samostalnog istraživača. U nekim stvarima su napravili pomake, ali nisu se još u potpunosti oslobodili tog pritiska i te stege.
XS
SM
MD
LG