Dostupni linkovi

Adrenalinski trgovi


RSE
''Svi se uglavnom slažu da prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđnam treba dobiti svoj trg u Zagrebu, ali gdje – to još nitko ne zna'', kazao nam je dva dana uoči zasjedanja Gradske skupštine član Odbora za imenovanje trgova i ulica, doktor Zdravko Tomac.
TOMAC
Vode se političke igra, te se ne može doći do većine niti oko jednog prijedloga.
RSE
Pravu buru izazvao je prije desetak dana prijedlog pravaša da se Franji Tuđmanu da Trg Maršala Tita. Podržao ga je tada i sam Tomac, no danas obrazlaže da je to učinio samo zbog toga da se pitanje Tuđmanova trga ne gurne ponovno pod tepih, te da osobno smatra da je najbolje susjedni Ruzveltov trg preimenovati u Tuđmanov.
TOMAC
To je zbog toga što su Tito i Tuđman bili dva najveća hrvatska političara u prošlom stoljeću koji su obilježili sudbinu hrvatskog naroda, bez obzira da li ih netko volio ili ne, priznavao ili ne, to je objektivno. Bilo bi najbolje da Trg Maršala Tita ostane i da se Ruzveltov trg, koji se nastavlja na njega, preimenuje na Trg doktora Franje Tuđmana.
RSE
Vladajuća koalicija u Gradskoj skupštini, najjače stranke SDP i HNS, ostaju pri svome prijedlogu da se Tuđmanov trg uredi na sjevernom dijelu sadašnjeg Trga Francuske Republike koji se nalazi nešto dalje od samog središta grada, ali prema riječima SDP-ovca Vladimira Velvića, to ima svoj smisao.
VELVIĆ
Tamo je održan glasoviti zbor i govor predsjednika Tuđmana na Cvijetnicu 1990. godine.
RSE
Takvo rješenje Tomac i desne stranke u gradskoj oporbi nazivaju ponižavajućim.
TOMAC
To bi stvarno bilo ponižavajuće da prvi hrvatski predsjednik dobije trg koji i nije trg. To je jedan potpuno neuređen prostor. Čak se tamo planira graditi neko parkiralište. To bi bilo parkiralište doktora Franje Tuđmana.
RSE
Istina, ni puno građana ne podržava baš tu ideju, ali niti ideju da se Titov trg preimenuje u Tuđmanov.

- Ja ga ne bih mijenjala. To je tradicija.

- Ma kakvi, ni govora. Ima Tuđman dosta trgova.

- Ne, ovako mi se više sviđa.

- Ne treba.

- Ne znam i ne zanima me.
RSE
Protivi joj se iz raznih razloga i sam Tuđmanov sin, doktror Miroslav Tuđman. U proteklih desetak dana i njegov stranački kolega Nenad Ivanković, gradski vijećnik, također je zaključio da bi najbolje rješenje ipak bio Ruzveltov trg.
IVANKOVIĆ
Sadašnji Ruzveltov trg je kroz povijest često mijenjao ime. Može konačno da završi kao Trg doktora Franje Tuđmana. Tako bi svi velikani hrvatske povijesti, bez obzira šta ko o njima misli, bili u istom dijelu grada.
RSE
U međuvremenu su se počele spominajti i još neke lokacije: Britanski trg, Trg Hrvatske bratske zajednice, zbog čega SDP-ovac Vladimir Velvić ne odbacuje mogućnost da Gradska skupština u srijedu tu temu skine s dnevnog reda i priču o Tuđmanovom trgu prebaci za jesen.
VELVIĆ
Ove godine moramo riješiti pitanje trga, ulice ili neke gradske plohe koju ćemo nazvati imenom pokojnog predsjednika. Držimo da ove varijante koje su dizale adrenalin nisu dobre i treba tražiti pravo rješenje.
XS
SM
MD
LG