Dostupni linkovi

PDP i SDS protiv SDA


RSE
Predsjedništvo Stranke demokratske akcije upozorava da bi smjena ministara iz ove stranke u Vladi Republike Srpske destabilizirala političku situaciju, ne samo u RS-u nego i u BiH. Upozorenje je upućeno Srpskoj demokratskoj stranci i Partiji demokratskog progresa, koje su tražile smjenu trojice ministara iz SDA u Vladi RS-a. Zamjenik predsjednika SDA, Adnan Terzić:
TERZIĆ
Od PDP-a i SDS-a tražimo da preispitaju svoju odluku. Ostale političke stranke, posebno u RS-u, kao i međunarodnu zajednicu pozivamo da spriječe pokušaje kršenja Ustava i zakona o ravnopravnosti naroda. Ukoliko vlasti RS-a nastave s aktivnostima da smijene ministre - članove SDA, iskoristit ćemo sva ustavna i zakonska sredstva da to spriječimo.
RSE
Terzić nije želio reći da li će SDA, ukoliko ministri ove stranke budu smijenjeni, pribjeći opstrukciji rada Skupštine RS-a, u kojoj SDS i PDP nemaju većinu bez SDA. Na pitanje da li bi SDA mogla kao kontramjeru podnijeti zahtjev za smjenu ministara SDS-a i PDP-a u Vijeću ministara, Terzić je odgovorio:
TERZIĆ
Sigurno da sve opcije na koje SDA bude prisiljena kako bi zaštitila i sebe i svoje članove bit će upotrijebljene.
RSE
SDA je, kazao je Terzić, protiv vanrednih izbora u RS-u, a do kraja će podržati ministre iz ove stranke u vladi, čiju su smjenu SDS i PDP zatražili nakon što je Visoki predstavnik Pedi Ešdaun smijenio više od 50 funkcionera iz ove dvije stranke, uz obrazloženje da pomažu skrivanje optuženih za ratne zločine.
* * * * *
ZA NAJAVLJENE SMJENE SDA-OVIH MINISTARA IZ VLADE RS ČAVIĆ OPTUŽUJE TIHIĆA, A TIHIĆ IZJAVLJUJE DA TO NIJE ATAK NA SDA-OVE MINISTRE NEGO NA RAVNOPRAVNOST I KONSTITUTIVNOST NARODA U TOM ENTITETU


RSE
U trenucima dok se još uvijek nisu znali rezultati današnje vanredne sjednice Predsjedništva Stranke demokratske akcije, vršilac dužnosti predsjednika Srpske demokratske stranke, Dragan Čavić, poručio je da ga to uopšte ne zanima. Glavni krivac za najavljene smjene ministara SDA u Vladi RS-a, smatra Čavić, jeste prvi čovjek SDA.
ČAVIĆ
Ja sam svjestan svih rizika koji proizilaze iz smjene ministara iz SDA. Nisam sretan što će se to dogoditi. Ali oni treba da znaju da je ovo situaciju izazvao njihov šef političke stranke, Sulejman Tihić. Oni su krivi za posljedice. Neka snose krivicu. Šta će odlučivati, to je njihov problem, to me ne interesuje. RS ima kapacitet da obezbijedi skupštinsku većinu da funkcioniše bez njihovih političkih stavova.
RSE
Lider SDA i predsjedavajući Predsjedništva BiH, Sulejman Tihić, upozorio je da bi smjene SDA-ovih ministara predstavljale napad na ravnopravnost naroda u BiH.
TIHIĆ
To nisu ministri SDA. Oni predstavljaju jedan konstitutivni narod. Oni predstavljaju građane, birače RS-a koji su glasali za SDA. SDA je dobila najviše glasova u odnosu na sve druge političke stranke koje predstavljaju bošnjački narod, tako da je to atak na ravnopravnost, na konstitutivnost naroda u RS-u. I tako to treba gledati, znate. Nije to napad na SDA nego na principe o konstitutivnosti i ravnopravnosti.
RSE
U isto vrijeme, u SDA ističu da se kriza vlasti neće iz RS-a prenijeti na državne institucije Bosne i Hercegovine. Potpredsejdnik SDA, Šefik Džaferović:
DŽAFEROVIĆ
Ja mislim da ne, da se to ne može odraziti na institucije države BiH. SDA neće poduzimati nikakve korake koji bi mogli da ugroze reformski put i reformski kurs BiH. Institucije države BiH u ovom periodu, dok se vodi sva ova kampanja od PDP-a i SDS-a, normalno funkcioniraju. Kao što vam je poznato, u toku ove sedmice zasjedalo je Predsjedništvo države, jučer je zasjedalo Vijeće ministara, parlamentarne komisije normalno zasjedaju, sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH zakazana je za 14. ovog mjeseca, tako da ja mislim da se to ne može, niti će se prenijeti na institucije države BiH.
RSE
Iz SDS-a je potvrđeno da će ova stranka sudjelovati u radu Parlamentrane skupštine i to, kako kažu, isključivo samostalno. Biljana Milićević, član delegacije BiH u Vijeću Evrope:
MILIĆEVIĆ
Od sada ćemo nastupati principijelno, potpuno samostalno u Domu i donositi odluke selektivno, odnositi se prema zakonskim rješenjima, pružajući, dakle, podršku samo tehničkom sastavu vlasti, a ne personalnu podršku.
RSE
Selim Bešlagić, zastupnik Socijaldemokratske partije u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, ocjenjuje da je u prirodi SDS-a da samo stvara konflikte. Međutim, krize vlasti, ističe, na državnom nivou za sada nema.
BEŠLAGIĆ
Ono što sam ja primijetio - ne postoji zato što su, izgleda, procijenili da bi time mogli daleko više izgubiti nego što bi mogli dobiti. Ja sam očekivao da će oni to uraditi, svi ovi predstavnici RS-a u vladi državnog nivoa. Međutim, na zadnjoj sjednici vlade, Vijeća ministara, svi su bili prisutni, smatram da su procijenili da nema smisla da rade te stvari o kojima, eto, sanjaju.
RSE
U parlamentranoj opoziciji RS-a vlada mišljenje da su izbori najbolji lijek za izlazak iz krize u tom entitetu. Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Milorad Dodik:
DODIK
Indikativno je ponašanje PDP-a, koji pokušava da odgovornost za mnoga rješenja prebaci samo na SDS. U svakom slučaju, mislim da ovdje brdo treba da bi se sačuvale i funkcionisale institucije. Odlučiti između toga da li konsolidovati to, popuniti to, ili krenuti dalje u priči koja se zove većina - ja mislim da je realno da se ide ka izborima.
RSE
Parlamentarna skupština BiH može funkcionisati i bez aktivnog učešća poslanika SDS-a, smatra zastupnik Hrvatske demokratrske zajednice BiH u Predstavničkom domu, Vinko Zorić. Zorić, ipak, rješenje krizne situacije u BiH-a vidi u dijalogu.
ZORIĆ
Ja sam za to da čelnici tri naroda svih političkih opcija sjednu i dogovore se. Očito da ima nešto loše u unutarnjem uređenju BiH, ali to treba riješiti dogovorom, ali ne svakodnevnim: ja ću ovo, ja ću ono. Dakle, to je za mene jedna vrsta ucjene, a ne jedna vrsta političkog dogovora i djelovanja.
XS
SM
MD
LG