Dostupni linkovi

Resocijalizacije bivših heroinskih ovisnika – segment koji nedostaje


RSE
Autori programa su dvoje splitskih novinara, Damir Pilić i Eda Vujević, posjednici i socioloških znanja koji se godinama bave problemima mladih, posebice ovisnosti. Njihov program nazvali su „Dedal“, po prvom čovjeku iz grčke mitologije koji je preživio bijeg iz svog vlastitog labirinta. Eda Vujević:
VUJEVIĆ
Krenula sam u to zato što je segment resocijalizacije bivših heroinskih ovisnika naprosto segment koji nedostaje. To je karika koja nedostaje.
RSE
Prvi dio programa – istraživanje populacije bivših heroinskih ovisnika u Splitu, već je obavljen. Obrađeno je pedeset bivših ovisnika. Tri četvrtine njih se skinulo s heroina zato što su, prema vlastitim izjavama, došli do dna. U vrijeme drogiranja, dvije trećine ih je imalo negativan odnos prema radu, danas svi žele raditi. Damir Pilić:
PILIĆ
Po većini tih nekakvih ključnih obilježja, znači njihovom odnosu prema bitnim stvarima u životu, prema obitelji, prema poslu, školovanju prijateljima, partnerima i tako dalje, po većini tih značajki oni posve nalikuju normalno socijaliziranim osobama koje nikada nisu imale problem s drogom. Ono gdje se možda razlikuju, to su nekakve zdravstvene posljedice koje imaju i te godine koje su zapravo izgubili u procesu školovanja. Ali u većini drugih stvari se može reći da su relativno socijalizirani. Element koji sad nedostaje je zapravo njihovo stalno zaposlenje. To je ono što im nedostaje da bi se potpuno integrirali u zajednicu.
RSE
Ugodno iznenađuje odgovor Ede Vujević na pitanje – jesu li splitski gospodarstvenici i poduzetnici dovoljno emancipirani da prime na posao tridesetogodišnjake, bivše ovisnike:
VUJEVIĆ
Pa mene je ugodno iznenadila činjenica da dio splitskih gospodarstvenika zapravo uopće nema predrasuda. Jedan dio njih mi je izrijekom kazao da ih uopće ne zanima činjenica da je netko imao problem sa heroinom, njih zanima sadašnjost. Ukoliko su voljni raditi, ukoliko se pokažu kao vrijedni radnici, oni im jamče jednake šanse kao i bilo kome drugom.
RSE
Od pedeset anketiranih, njih četrdeset ima hepatitis B ili C. Je li njihovo zdravstveno stanje ograničavajući čimbenik kod njihovog zapošljavanja?
PILIĆ
To jeste svojevrsno ograničenje, ali mislim da to mogu nadoknaditi, jer pokazuju vrlo jaku volju da nešto konačno naprave u životu.
RSE
A Eda Vujević kaže i da je ograničavajuće to što ovisnici u komunama ne dobivaju i obrazovanje, a na tu temu je govorio i UN-ov glasnik mira Vijay Amritraj:
AMRITRAJ
Da bismo im mogli dati neku vrstu vjere, moramo startati sa obrazovanjem. Izvještaj koji smo čuli danas, odlično nam kaže što trebamo i što moramo napraviti. Ali ako to ne možemo napraviti redovitim načinima ili kanalima, moramo imati fondove i tražiti druge izvore da se potaknu poslodavci da zapošljavaju te ljude.
XS
SM
MD
LG