Dostupni linkovi

Politika hrvatskih vlasti prema povratku izbjeglica je dobra i treba je nastaviti


RSE
Politika hrvatskih vlasti prema povratku izbjeglica je dobra i treba je nastaviti, a neke uspostavljene mehanizme treba i primijeniti, zaključak je polugodišnjeg izvješća Misija OESS-a u Hrvatskoj, koje je prvo nakon hrvatske kandidature za Evropsku uniju.

Za povratak su nužna dva uvjeta, kazao je voditelj Misije Peter Semneby, stanovanje i sigurnost:
SEMNEBY
Iako je bilo izoliranih incidenata, sigurnost na terenu je postignuta. Misija nema podatke o broju vraćenih ilegalno zauzetih kuća građana srpske nacionalnosti, ali od tri tisuće petsto zauzetih objekata – bilo ilegalno, bilo sa rješenjima – od početka godine do početka lipnja vraćeno ih je tisuću i dvjesto.
RSE
Do kraja godine Vlada se obvezala vratiti svu imovinu. Što je s time?
SEMNEBY
Imamo dobrih razloga vjerovati da će taj posao manje-više biti dovršen u tom roku, ako se uzme u obzir brzina rada i energičnost vladinog povjerenstva.
RSE
Što se obnove tiče, velika većina vlasnika kuća koje se sad obnavljaju, su građani srpske nacionalnosti.
SEMNEBY
Proces obnove teče glatko i generalno govoreći zadovoljavajuće.
RSE
A što se tiče najozbiljnijeg problema u procesu povratka – bivših nositelja stanarskog prava, Semneby poziva Vladu da počne sa implementacijom dva usvojena programa za njihovo zbrinjavanje.

Od ozbiljnijih zadataka koje Misija sugerira hrvatskim vlastima je i ostvarenje proporcionalne zastupljenosti manjina u državnoj upravi i pravosuđu.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG