Dostupni linkovi

Turobni pravosudni maraton


Ugledni britanski dnevnik Financial Times u svom uvodniku piše da bi se najvažnije evropsko suđenje za ratne zločine od Nurnberga moglo, pravno i politički, pokazati kao kontraproduktivno. "Milosevic je, i sa visokim krvnim pritiskom, briljantan i podmukao politički operativac, koji svaku ukazanu priliku koristi da bi se sa haaške govornice obratio svojoj javnosti i istovremeno minirao tužioce, tvrdeći da je sud primjer jednostrane pravde pobjednika", piše ovaj dnevnik.

List negira tvrdnje da će biti teško utvrditi Miloševićevu odgovornost za masakr u Srebrenici, da je optuženi suviše bolestan da bi mu se sudilo i da je sudenje doprinijelo oživljavanju nacionalističkih i antidemokratskih osjećanja u Srbiji. "Cijena medjunarodne pravde u jednom ovako važnom
slučaju neminovno ce biti visoka i vrijedi je podnijeti ", ocjenjuje list.

FT konstatuje da su prava koja optuženi ima u Haagu pokazala do koje je mjere tribunal bio spreman na ustupke da bi bio pravičan. "Slučaj pred Haaškim tribunalom je ključni ispit za daleko transparentniji oblik izražavanja medjunarodne pravde, možda tegoban i skup, ali ako uspije da odvrati buduće diktatore od sličnih nedjela, vrijedan je te cijene".

Londonski "Times", iznosi ocjene posmatrača koji tvrde da je malo vjerovatno da će sudjenje Miloševiću biti prekinuto i da se čini "daleko izglednijim svodjenje sudjenja na dva dana nedeljno i odredjivanje optuženom branioca po službenoj dužnosti".

"Organizatori iračkog sudjenja Sadamu Huseinu pažljivo analiziraju dosadašnji tok procesa bivšem jugoslovenskom lideru nastojeći da ne ponove iste greške, prije svega lutanje u postupku i davanje optuženom prilike za javnu predstavu", navodi ovaj list.

Komentirajući jučerašnju najavu predsjedavajućeg Sudskog vijeća, Patricka Robinsona, da će suci napraviti “radikalnu reviziju ovoga procesa u kontekstu hroničnih Miloševićevih zdravstvenih problema”, Washington Post piše da se u nastavku suđenja može očekivati “odlučniji stav Sudskog vijeća” kako bi se izbjeglo dalje odugovlačenje procesa, čak i ako to bude značilo da se optuženom mora nametnuti advokat i protiv njegove volje.
XS
SM
MD
LG