Dostupni linkovi

Gradski vijećnik iz Siska – korisnik tuđe imovine


RSE
Jučer je istekao rok prema sporazumu HDZ-a i srpskih zastupnika o povratu vlasnicima srpske nacionalnosti ukupno 523 kuće koje su na ratom pogođenim područijima Hrvatske ilegalno koristili drugi hrvatski građani. Službenih podataka o realizaciji sporazuma nema. HDZ-ovka Gordana Turić, koja je na čelu povjerenstva za provedbu sporazuma, ni danas, kao uostalom ni jednom proteklih mjeseci, nije bila dostupna medijima. Jedini srpski član povjerenstva, zastupnik SDSS-a Ratko Gajica, izvijestio nas je da je jučer upućen nalog na teren da se sa jučerašnjim datumom dostave svi podaci, a da se službena objava očekuje u utorak. Gajica, koji se inače žalio da je u povjerenstvu mariginaliziran, ima tek okvirne rezultate.
GAJICA
Znam da je veliki broj kuća koje su nelegalno držane, vraćene. Ostaje jedan problem koji je malo nejasan, i mislim da će ostati kao rep. To su one kuće koje su u postupku sudskoga vraćanja. Znate da se u tim tužbama nastavlja procedura koja će pojesti više vremena i ostati će nešto izvan ovog roka.
RSE
Da li možda znate o kojem broju će se raditi?
GAJICA
Svakako manje od sto, a za nas je ta brojka velika.
RSE
Prije dva dana, njegov stranački kolega Milorad Pupovac, kazao je kako svega 50 kuća neće biti vraćeno, a imenovao je i krivce što se sporazum ne provodi.
PUPOVAC
Gospođa Turić jeste uložila ogromnu energiju. Očito je i postigla rezultate, makar nisu potpuni, ali ona ne bi smjela biti kišobran, niti za ljude iz ureda, niti za prognanike.
RSE
Kada smo već kod brojki, izvor iz vrha Samostalne demokratske srpske stranke izvijestio nas je kako su prije dva tjedna iz samog vrha hrvatske izvršne vlasti dobili garancije da od 523 ilegalno zauzete kuće neće biti vraćeno možda deset ili dvadest. Misija OESS-a najprisutnija je na terenu u Hrvatskoj, a njezin voditelj Peter Semneby pozitivno ocjenjuje tijek povratka imovine građana srpske nacionalnosti.
SEMNEBY
Još nije sve vraćeno, ali svjedoci smo dramatičnog pada broja zauzete imovine, a to je važno da bi se omogućio povratak izbjeglica i da se konačno u Hrvatskoj uvede vladavina prava.
RSE
Semneby kaže kako je sporazumom HDZ-a i srpskih predstavnika manjinsko pitanje konačno došlo u središte političke pozornosti, a zadani su i precizni rokovi provedbe. Natrag na brojke - pred mjesec dana bilo je vraćeno 389, a još su ilegalno bile zauzete 134 kuće, četvrtina od ukupnog broja. Kratkom anketom na terenu probali smo vidjeti je li došlo do pomaka. Jelka Glumičić iz karlovačkog Odbora za ljudska prava o tome koliko je bilo ilegalno zauzete imovine i koliko je vraćeno:
GLUMIČIĆ
Po evidenciji Karlovačke županije 35, a po našoj evidenciji je riješeno petnaest.
RSE
Naime, “Na službenom popisu nema barem četiri objekta: jedna pilana, jedan restoran, i dva lokala koji se ilegalno koriste, a da nikada nitko nije ni izdao rješenje za njihovo privremeno korištenje”, kaže gospođa Glumičić. Mirjana Galo iz grupe Homo pokriva Liku. Ona ima drugačije kriterije nego sporazum HDZ-a i SDSS-a. Za nju je svako korištenje tuđe imovine ilegalno.
GALO
Od ukupno, po našim podacima, 1200 zauzetih kuća, vraćeno je nekih 910. Kada kod želimo te podatke uskladiti sa državnom agencijom, ne postoji nikakva šansa da oni daju te podatke. Oni kriju kompletne podatke kao da je to neki tajni program. To je očiti dokaz da nemaju neke čiste poslove. Pokazalo se da najviše na županijskom nivou opstruiraju taj povratak.
RSE
Hrvatski mediji često tvrde kako su ilegalni korisnici Hrvati iz Bosne koje je na to natjerala nevolja. “Takvih slučajeva ima, ali primjerice - ilegalni korisnik tuđe trgovine u Vojniću je čovjek iz Siska, inače gradski vijećnik HSP-a”, kaže gospođa Glumičić. Mirjana Galo opisuje situaciju u Lici.
GALO
To su uglavnom atraktivne kuće koje se nalaze uz magistralu, prometnice i koje su uglavnom zauzeli biznismeni, ne izbjeglice koliko ljudi iz cijelog područja Hrvatske.
XS
SM
MD
LG