Dostupni linkovi

Nema pritisaka koji bi doveli do predaje Gotovine


RSE
Jedina za sada službena hrvatska reakcija na pohvale hrvatskoj suradnji o izvješću Haškog tribunala su one hrvatskog predstavnika u UN-u, Vladimira Drobnjaka. On je, govoreći pred Vijećem sigurnosti, zahvalio na pohvalama predsjednika suda Merona i glavne tužiteljice Carle del Ponte, a povodom izrečenog podsjećanja na preostalu obvezu uhićenja i izručenja haškog bjegunca Ante Gotovine ukazuje na tužiteljičino pisano izvješće Vijeću sigurnosti u kojem stoji kako ''Hrvatska trenutno čini sve što može da Gotovinu pronađe i uhiti''.

Nitko iz vrhova hrvatske vlasti nije danas komentirao pohvale iz Haga, čak ni premijer Ivo Sanader u uvodnom slovu na današnjoj redovitoj sjednici vlade. Moguće objašnjenje je da se čuva za petak kada će se u Saboru raspravljati o kvalifikacijama u najnovijim haškim optužnicama. ''To je dobra vijest za pravdu i dobra vijest za Hrvatsku'', komentirao je pohvale iz Haga donedavni SDP-ov ministar vanjskih poslova Tonino Picula.
PICULA
Suradnja po mojoj ocjeni nije radikalno poboljšana. Ono što je radikalno novo jeste odnos HDZ-a prema suradnji sa Haškim tribunalom. Umjesto otvorenog opstruiranja suradnje sa Hagom, koji je HDZ prakticirao dok smo mi kao koalicijska vlada bili na sceni, danas HDZ kao vladajuća stranka ni na koji način ne želi ugroziti ono jedino što ima kao rezultat nakon šest mjeseci svoje vladavine, a to je očuvanje ranije postignutog dobrog međunarodnog položaja Hrvatske.
RSE
Predsjednik Liberalne stranke Ivo Banac slaže se sa haškom ocjenom o hrvatskoj dobroj suradnji, s tim da ima niz izjava koje idu na umirivanje onih koji su nezadovoljni suradnjom. A što je sa podsjećanjem Carle del Ponte na hrvatsku obvezu da uhiti i preda Gotovinu?
BANAC
Jesu li ta očekivanja realna, to ćemo vidjeti. Ne vidim nikakvih posebnih pritisaka u ovom trenutku koji bi doveli do predaje generala Gotovine. To je povezano i sa drugim očekivanjima Hrvatske, primjerice s kandidaturom za NATO pakt. Postoji neki interes da se ovo doista obavi, ali ne vidim da je pritisak tu i mislim da će slučaj Gotovina ostati još neko vrijeme, bojim se duže nego što su mnogi očekivali, jedna kost u našem državnom grlu.
RSE
Hrvatska seljačka stranka i pravaši će u petak, prema najavama, prozvati vladu zbog nekih kvalifikacija u najnovijim haškim optužnicama. Predsjednik HSSP-a, Anto Đapić:
ĐAPIĆ
Nemam posebnog komentara na izvješće gospođe Carle del Ponte vezano sa suradnju Hrvatske sa haškim sudom. Sve što mislim kazati, kazati ću u petak na saborskoj raspravi, počevši od optužnica protiv generala Markača i Čermaka.
RSE
Što kažu eksperti? Sveučilišni profesor međunarodnog kaznenog prava, Ivo Josipović:
JOSIPOVIĆ
Dobro je da je tužiteljica ponovo prepoznala kvalitetnu suradnju Hrvatske i Haga. Ono što je nezgodno je implicitna tvrdnja u zahtjevu da Hrvatska uhiti Gotovinu i da je on u Hrvatskoj. To Hrvatsku stavlja pred ozbiljne probleme, jer znamo da državna tijela Republike Hrvatske tvrde da on nije u Hrvatskoj, a ova teza tužiteljice to na neki način demantira. Tu će biti problem.

Što se tiče ostalih oblika suradnje, oni idu dobrim putem - od dokumentacije, obrazovanja, pregovora o preuzimanju predmeta, tako da smo sa područja političkih problema krenuli na neke tehničke ili pravne finese koje treba rješavati u hodu.

Ako je riječ o preuzimanju predmeta onda tu treba riješiti neke od pravnih i praktičnih problema koji se odnose na implementaciju haškog prava u hrvatsko pravo, jer hrvatski sudovi moraju suditi prema hrvatskim zakonima. Sada je pitanje interpretacije onih pojmova koje sadrži haški Statut a koji nisu inkoporirani u evropska kontinentalna prava, pa ni u hrvatsko. Riječ je o jednom od oblika zapovijedne odgovornosti, riječ je o zajedničkom zločinačkom pothvatu. Uz to postoje i neki praktični problemi od zaštite svjedoka, organizacije takvih predmeta, načina na koji će se činjenice iz haških optužnica predočiti u formu hrvatskih. Sve skupa to su riješivi problemi i uz malo napora Hrvatska bi trebala otkloniti svaki mogući problem.
XS
SM
MD
LG