Dostupni linkovi

Opstrukcija saradnje sa Tribunalom mora prestati


RSE
Članstvo BiH u Partnerstvu za mir uskraćeno je zbog neispunjavanja obaveza prema Haškom tribunalu i članice NATO-a javno su istakle da je krivac za to Republika Srpska, objavio je Ured Visokog predstavnika.
Komentarišući ovakvu odluku lidera Alijanse, Visoki predstavnik Paddy Ashdown istakao je da BiH nije pozvana u Partnerstvo za mir zbog opstrukcionista, koji vjeruju da je pomaganje Radovanu Karadžiću i ostalim optuženim za ratne zločine važnije od prosperiteta običnih građana.

Portparol OHR-a, Oleg Milišić, prenio je riječi Viskog predstavnika.
MILIŠIĆ
“Bh. vlasti sada moraju učiniti sve da negativnu odluku NATO lidera pretvore u pozitivnu. I ja, također, moram razmotriti koje akcije da preduzmem da pomognem u tom procesu. Imam jedan cilj - dovesti BiH u Partnertsvo za mir što je brže moguće, a to znači da opstrukcija saradnje s Haškim tribunalom mora prestati. Dakle, ja sada odlučujem o mjerama koje će smanjiti uticaj onih koji opstruiraju progres ove zemlje, njenu stabilnost i vladavinu prava. I ohrabrit ću one koji imaju informacije i žele pomoći Haškom tribunalu. Suočavamo se s važnim i teškim odlukama u BiH. Stabilnost zemlje i njenih građana zavisi od toga. Narednih dana donijet ću odluke koje moram donijeti i saopštit ću ih javnosti i onima na koje se budu odnosile.”
RSE
Milišić nije želio reći da li će Visoki predstavnik smijeniti pojedine lidere RS-a, ili će se sankcije odnositi na neke od institucija ovog entiteta.
On je još jednom naglasio riječi upozorenja Visokog predstavnika, kako BiH zbog svoje tragične i nedavne prošlosti ne može ući u Partnertsvo za mir bez hapšenja Radovana Karadžića.
MILIŠIĆ
Karadžić snosi veliku odgovornost za događaje u BiH s početka 90-tih. Njegovo hapšenje i izručenje Haškom tribunalu nije samo dostizanje zakona i pravde nego i ključ koji će zatvoriti prošlost u BiH prije nego se otvore vrata budućnosti. Karadžić mora otiću i Hag i suočiti se sa istinom.
RSE
Portparol SFOR-a, Marc Hope, najavio je da će u narednom periodu započeti priprema za smjenu vojne misije u BiH, koju preuzima Evropska unija. Hope je, međutim, naglasio kako će NATO ostati aktivan u BiH.
HOPE
NATO će uspostaviti stalni vojni štab u BiH, koji će davati savjete u reformi odbrane, ali i pomagati Haškom tribunalu. I kao što je istaknuto na samitu u Istambulu, NATO će rado ponuditi prijem BiH u Partnerstvo za mir kada se ispune svi uslovi. Do tada, mi ćemo uključiti državne organe BiH u dosta aktivnosti ovog programa. Mora se naglasiti da to što BiH sada nije primljena u Partnerstvo za mir ne znači da se to neće desiti u budućnosti, jer je napravljen ogroman napredak u reformi odbrane.
RSE
Prema Hopeovim riječima, snage Evropske unije imat će približno isti broj vojnika i mandata koji je imao SFOR.
XS
SM
MD
LG