Dostupni linkovi

Milan Babić osuđen na 13. godina zatvora


Obrazlažući presudu nekadašnjem čelniku pobunjenih hrvatskih Srba, sudac Orie je kazao da je Babić kao najuticajniji lider u regionu, bio saučesnik u zajedničkom zločinačkom poduhvatu, čiji je cilj bio trajno uklanjanje nesrpskog stanovništva sa otprilike jedne trećine teritorije Hrvatske, kako bi one bile uključene u novu srpsku državu. On je kao premijer, a kasnije i predsjednik paradržave pobunjenih hrvatskih Srba, “na javnim manifestacijama i u medijima držao huškačke govore na nacionalnoj osnovi”, što je doprinijelo rasplamsavanju nasilja prema nesrpskom stanovništvu.

Babić je priznao da je svjesno i namjerno učestvovao u kampanji progona nesrpskog stanovništva, te da su kao logična i očekivana posljedica te kampanje bila ubojstva stotina nesrba, okrutni tretman nezakonito pritvorenih ljudi, nasumično uništavanje naselja i namjerno uništavanja vjerskih i kulturnih objekata.

U dogovoru sa tužbom, Babić je u januaru priznao inkriminacije zbog kojih je danas osuđen. Kao jedan od ključnih svjedoka tužbe dosad se pojavio na suđenjima Slobodanu Miloševiću i Momčilu Krajišniku, a očekuje se da će isto to učiniti i na suđenju svome nekadašnjem bliskom saradniku Milanu Martiću.
XS
SM
MD
LG