Dostupni linkovi

Rezultati predsedničkih izbora – indikator slabljenja nacionalističke opcije


RSE
Obraćajući se juče novinarima predsednik Srbije Boris Tadić je posebno istakao:
TADIĆ
Važno je da podvučem da ova zemlja ne odustaje od evropskih integracija, ne odustaje od regionalnih integracija, ne odustaje od bezbednosnih integracija. Partnerstvo za mir i razne druge forme bezbednostnih i političkih integracija su ne usud ove zemlje nego želja ove zemlje i njenih građana.
RSE
I mada su rezultati buduće najavljene kohabitacije novog predsednika sa Vladom Vojislava Koštunice još neizvesni i izazivaju opravdanu skepsu, pogotovo ako se ima u vidu podrška koju ta vlada dobija od Socijalističke partije Srbije koja se protivi punoj saradnji a Haškim tribunalom, ipak opšte je mišljenje da izbor Tadića znači korak Srbije ka Evropi. U tom smislu upozoravajuće su reči šefa diplomatije Vuka Drašković koji pozdravljajući Tadićev izbor za predsednika naglašava:
DRAŠKOVIĆ
Ja današnji rezultat posmatram sa jedne druge tačke gledišta. Niko neće moći iz Beograda da priča priče ni Briselu ni Vašingtonu da se ne smeju ispunjavati obaveze prema Tribunalu u Hagu, jer bi to moglo da bude kapitalizovano od strane ovih ili onih. Niko neće moći više da objasni nikome zašto se kasni sa harmonizacijom ekonomskih sistema Srbije i Crne Gore, zašto se ne usklade carinske stope, zašto se kasni sa obavezama iz Akcionoga plana preuzetih pred Briselom. Prema tome, ma koliko da će ovaj izborni rezultat da obraduje sasvim sigurno Evropsku uniju i demokratski svet, to će istovremeno sa pravom se očekivati da Srbija posle ovakvog ishoda glasanja odlučno raščisti sa svim tapkanjima u mestu, da odlučno raskrsti sa Miloševićevim ljudima.
RSE
Međunarodni posmatrači predsedničkih izbora u Srbiji pozdravili su danas izbor Borisa Tadića za predsednika Srbije i ocenili da su izbori protekli u skladu sa standardima OEBS i Saveta Evrope. Šef posmatračke misije OEBS ocenio je da je Srbija izborom predsednika i regularnom procedurom njegovog izbora posle tri neuspešna pokušaja učinila napredak ka demokratskim reformama. Uverenje da izbor Tadića znači pozitivni korak napred stiže iz Crne Gore i Hrvatske, i svih zemalja u regionu, što se može takođe oceniti kao pozitivan znak i najava bliže saradnje zemalja u regionu.

Analitičari ocenjuju da rezultati predsedničkih izbora predstavljaju indikator slabljenja nacionalističke opcije, kako u strankama tako i među biračima. Jovica Trkulja sa Pravnog fakulteta u Beogradu ocenio je danas da je bitna odlika ovih izbora politička homogenizacija i jačanje i profilisanje političkog spektra u Srbiji. Zanimljivo je da profesor Trkulja smatra da su se jučerašnjim izborima uloge promenile. Da su opozicione stranke, kao što su Demokratska stranka, Srpska radikalna stranka i Snaga Srbije Bogoljuba Karića, pobednici, dok je vladajuća koalicija na čelu sa Demokratskom strankom Srbije gubitnik. Ipak, predstojeći lokalni i pokrajinski izbori biće prvi ozbiljan test rezultata predsedničkih izbora. A drugi njihov test biće donošenje novog ustava.
XS
SM
MD
LG