Dostupni linkovi

Tadićev izbor je dobra vijest


RSE
Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova u svom priopćenju pozdravlja izbor Borisa Tadića kao znak većinskog opredjeljenja građana Srbije za budućnost Srbije utemeljenu na evropskim vrijednostima. ''Hrvatska očekuje da će proklamirana Tadićeva evropska orjentacija biti usmjerena na razvijanje dobrosusjedskih odnosa i jačanje regionalne suradnje, u čemu je Hrvatska spremna dati puni doprinos'', kaže se u priopćenju. Pred ove izbore Samostalna demokratska srpska stranka pozvala je građane Srbije porijeklom iz Hrvatske da glasaju za Tadića. Predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović:
STANIMIROVIĆ
Radikalizacija Srbije za naše ljude mislim da bi donijela samo zlo i njima i Srbiji. Zbog toga smo smatrali da čitav niz nerazjašnjenih situacija i pozicija u kojima se nalaze Srbija i Crna Gora, vezano i za imovinska prava i za stečena prava, se trebaju i moraju rješavati na jedan demokratski način, na jedan evropski i civiliziran način, a ne na balkanski način. Srbija nema više pravo da sanja o granicama Karlobag, Karlovac, Virovitica. Smatramo da demokratski kandidat na demokratskom principu može našim ljudima, zajedno sa hrvatskim predstavnicima, u narednom periodu, to je jedan proces koji će trajati, jednim demokratskim načinima i obavezama razriješiti čitav niz zaostalih pitanja koji su nakon ratne situacije ostali između dvije države.
RSE
I najsnažnija oporbena stranka Socijaldemokrati pozdravljaju Tadićev izbor. Račanov vanjsko-politički savjetnik Zoran Jovanović:
JOVANOVIĆ
Nama je drago da je pobijedio predstavnik jedne građanske, normalne, reformirane opcije. Također nam nije drago da je njegov protivkandidat, koji je tijekom cijele izborne kampanje davao vrlo radikalne izjave, dobio toliko glasova. Bitno je da je pobijedila građanska opcija. Vjerujemo da će Tadić predstavljati u svijetu jednu modernu i integriraniju Srbiju. Bez obzira što su ovlasti predsjednika prema Ustavu ipak male, jedna od njegovih glavnih ovlasti je i da predstavlja zemlju u inozemstvu. Predsjednik je lice Srbije, a Boris Tadić je ljepše lice Srbije.
RSE
Analitičar Davor Gjenero podsjeća da je predsjednik Srbije jedini dio izvršne vlasti biran na neposrednim izborima, što nije nevažno u aktualnom odnosu snaga.
GJENERO
U uvjetima kada u Srbiji imate manjinsku vladu koja ne uživa ni većinsku parlamentarnu potporu, uloga predsjednika republike jača, bez obzira što je političko tijelo u Srbiji očevidno drastično bipolarno podijeljeno i što je očito da jedna polovica zagovara evropeizaciju i normalizaciju Srbije, a druga nastavlja živjeti u vrednotama autoritarnih nacionalističkih režima. Gospodin Tadić ima priliku nastaviti političke reforme što su započete u Đinđićevom razdoblju.
RSE
Tadićev izbor dobra je vijest i za Hrvatsku i za regiju, ocjenjuje Gjenero.
GJENERO
Za Hravatsku je to bez sumnje dobra vijest, za regiju također. Da je na predsjedničkim izborima pobijedila profašistička nacionalistička varijanta to bi značilo srljanje cijelog balkanskog područja u potpuni kaos. Sa Tadićem kao predsjednikom republike dobivamo šansu za otvaranje ozbiljnog procesa političkoga dijaloga o Kosovu, o preuređenju federacije između Srbije i Crne Gore, o novome statusu Vojvodine i nakon toga o statusu Bosne i Hercegovine i definitivnom završetku rata na Balkanu.
XS
SM
MD
LG